А1 пусна "истинска" 5G мрежа в София, скоро и в Бургас

А1 пусна "истинска" 5G мрежа в София, скоро и в Бургас

Телекомът А1 вече покрива с мрежа от пето поколение (5G) централните градски части, основните жилищни квартали и районите с концентрация на бизнес в София, а до 15 декември услугата ще покрие и 90 на сто от Бургас. До края на март 2021 г. компанията е с амбиции това да важи за всички градове с над 10 хиляди жители, а плановете ѝ са в следващите четири години да инвестира 780 млн. лв. за развитието на мрежата си.

От компанията претендират, че тяхната 5G мрежа е "истинската" и използва действителни 5G честоти и оборудване, за да предложи истинските характеристики на новото поколение мобилни мрежи като скорост на връзката.

5G мрежата на А1 работи с честоти в спектъра от 3.6GHz и 5G базови станции, за разлика от други решения като динамичното споделяне на спектъра (DSS), посочва се в съобщението на дружеството, което визира пуснатата от "Виваком" 5G мрежа именно на DSS приницпа.

"А1 първа показа възможностите на 5G в страната още в началото на 2018 година, а днес вече стартирахме истинска работеща 5G мрежа, с което затвърдихме водещата си позиция на технологичен лидер. Чрез значителната инвестиция в 5G и възможностите на новата технология ще помогнем на бизнеса и обществото да продължат да се развиват", заяви Александър Димитров, изпълнителен директор на телекома, цитиран в съобщението.

"Внедряването на новата технология е приоритет и за страните в Европейския съюз, който поиска от своите членки да имат поне един град с 5G мрежа до края на 2020 година. България вече е сред държавите в ЕС, в които има 5G мрежа и вярвам, че инвестициите в новата технология бързо ще я направят масова и тя ще стане двигател на дигитализацията в страната", коментира и Иван Димитров, председател на Комисията за регулиране съобщенията.

"Мобилните технологии се доказаха като особено важни във време на пандемия и съм горда, че София отново е мястото, откъдето новото поколение мрежи започва да работи първо", смята столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Бургаският ѝ колега Димитър Николов също отбелязва важността на 5G мрежата в трудна обстановка като днешната. "Развитието на технологиите спомагат за спасяването на човешки животи, за по-доброто лечение на хората, за улесняване на ежедневието ни и административното обслужване, а това е най-важното", казва той.

Новата мрежа е достъпна за абонати с договор за мобилна услуга към А1, без клиентите на предплатени карти и тези на bob. Те трябва само да разполагат със съвместими устройства и да искат да тестват новата технология, информира операторът. Той допълва, че продължава да предлага нови и нови модели мобилни устройства, поддържащи 5G, в търговската си мрежа.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?