А.Апостолов изостави приватизацията, оглави финансовия надзор

Без дебати, парламентът избра сегашния директор на Агенцията за приватизация Апостол Апостолов за председател на комисията по финансов надзор. Депутатите гласуваха и всички членове на комисията.

Юристи обаче не се ангажираха да коментират откога Апостолов може да поеме новите си функции, тъй като правителството, което го назначи за изпълнителен директор на АП, все още не го е освободило от този пост. Според източници от "Дондуков"1, възможно е решението за неговото освобождаване да се забави до приключването на сделките за БТК и Булгартабак, като през това време Апостолов би трябвало да съвместява двете длъжности.

В най-кратки срокове ще направя предложение до МС кой да заеме мястото в Агенцията за приватизация, каза обаче пред медиите в кулоарите на парламента вицепремиерът Николай Василев, който присъства на гласуването. Има няколко кандидатури, които ще обсъдя с премиера Симеон Сакскобургготски, допълни той.

За наследник на Апостолов в АП се спрягат три имена - това на сегашния му заместник Илия Василев, на зам.министъра на икономиката Никола Янков и на съветника на Василев Марио ал Джебури, брат на заместник-финансовия министър Гати ал Джебури.

Апостол Апостолов напуска Агенцията за приватизация точно преди финалното приключване на единствените две големи сделки, откакто той оглави АП.

Преди дни стана известно, че вицепремиерът Николай Василев е настоявал Апостолов да довърши двете приватизационни процедури, преди да се прехвърли във финансовия надзор. По време на препитването на кандидатите за шеф на финансовия надзор, сред които бяха и председателят на ДКЦК Бистра Илкова и Виктор Папазов, обаче Апостолов увери царските депутати, че двете продажби могат да бъдат приключени успешно от екипа на АП и без неговото присъствие.

Мандатът на Апостолов като шеф на финансовия надзор е 6 години. За същия срок парламентът гласува за заместник, отговарящ за надзора на капиталовите пазари, Димана Ранкова от Държавната комисия по ценните книжа. Другите двама заместници на Апостолов са Румен Гълъбинов, който ще отговаря за застрахователния надзор с 5-годишен мандат, и Бисер Петков - за осигурителния надзор, с 4-годишен мандат. Досега Гълъбинов бе председател на агенцията за застрахователен надзор, а Петков оглавяваше осигурителния надзор.

Новата комисия за финансов надзор обединява всички регулаторни органи върху небанковия финансов сектор.

Останалите трима членове на комисията са предложеният от ДПС Нуредин Кафелов, кмет на Якоруда, с 6-годишен мандат, номинирания от БСП проф. Милчо Стоименов от УНСС - с 5-годишен мандат и бившият директор на ЦКБ Тенчо Тенев с 4-годишен мандат, предложен от СДС.

Според становището на бюджетната комисия, която предложи седмината, всички те отговарят на изискванията на закона, за да заемат съответните длъжности.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?