Абас обвини Хамас, че застрашава палестинския кабинет на национално единство

Палестинският президент Махмуд Абас обвини ислямисткото движение Хамас, че застрашава създаденото неотдавна правителство на националното единство, предаде ДПА, позовавайки се на египетски медии и цитирана от БТА.

"Няма да приемем ситуацията да остане, каквато е сега", е заявил Абас в Кайро.

"Няма да приемем партньорство с тях (Хамас), ако те продължат както досега в Газа. Те имат оръжия, ресурси и въоръжени сили. В Газа Хамас има също така правителство в сянка от 27 министри, които управляват територията. Следователно, правителството на националното единство не може да направи нищо на място", е казал Абас.

Хамас управлява ивицата Газа, където живеят около 1.8 милиона души, от 2007 година след след ожесточен конфликт с партията Фатах на Абас, контролираща Западния бряг.

През юни положи клетва правителство на националното единство, което трябва да управлява Западния бряг и Газа.

"Няма да приемем партньорство с Хамас, освен ако те не приемат да има една власт и един закон. Единството има условия. При сегашната ситуация няма никакво единство", подчерта палестинският президент.

Абас е в Кайро, за да присъства на среща на външните министри на страните от Арабската лига, която ще започне по-късно в неделя.

Споделяне

Още от Свят