Абас обяви милициите и бюрото на Хамас извън закона

Абас обяви милициите и бюрото на Хамас извън закона

Членовете на новия палестински кризисен кабинет в неделя положиха клетва пред президента Махмуд Абас в централата му в Рамала на Западния бряг.

Този кабинет трябва да замени коалиционно правителство на враждуващите палестински групировки Хамас и Фатах, което бе отстранено от Абас след като Хамас насилствено завзе контрола върху ивицата Газа по-рано тази седмица.

Така палестинците са на практика с две правителства – това на Хамас в Газа и новият кабинет на Западния бряг, оглавяван от уважавания икономист Салам Фаяд, отбелязва СиЕнЕн.

Абас също така издаде указ, с който обявява извън закона милициите на Хамас и изпълнителното бюро на Хамас. Съветник на президента уточни, че самото движение Хамас не е обявено за незаконно.

"Изпълнителното бюро и милициите на Хамас са извън закона, защото извършиха въоръжен бунт срещу палестинската автономна власт и срещу нейните институции", се посочва в указа. Всеки, който е член на изпълнителното бюро на Хамас или на милициите на радикалното движение, ще бъде наказан според законите и заповедите, издадени при сегашното извънредно положение в палестинските територии, обявено от Абас в петък.

Представители на Хамас твърдят, че новото кризисно правителство не е легитимно според палестинското законодателство и Хамас ще продължи да упражнява властта.

Новият министър-председател Салам Фаяд, който е работил в Световната банка и МВФ, ще изпълнява и длъжността министър на финансите. Той заемаше този пост с правителството на Хамас и Фатах, създадено през март т.г.

Обръщайки се към палестинците в Газа, в неделя той каза, че е “време да работим заедно за Палестина”, предаде АП.

Фаяд призова за запазване на целостта на палестинските територии, включващи ивицата Газа, сега под контрол на Хамас, и Западния бряг, в ръцете на Фатах.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Сийн Макормак каза, че Съединените щати са работили с Фаяд, който се ползва с безупречна международна репутация.

“Ислямското съпротивително движение смята правителството за нелегитимно и незаконно”, заяви в неделя говорителят на Хамас Исмаил Радуан по повод кабинета на Фаяд. “Ние не го признаваме. Ние няма да работим с него”, допълни той.

Израелският министър-председател Ехуд Олмерт заяви преди да отпътува за Ню Йорк, че новото палестинско правителство създава “възможност” за възобновяване на мирния процес.

Единственият доставчик на бензин за автомобили в Газа съобщи, че преустановява снабдяването на бензиностанциите там, след като територията е под контрола на Хамас.

Израелската компания “Дор Алон” съобщи, че ще продължи доставките само за електроцентралата в Газа.

Говорителят на “Дор Алон” не каза какво е накарало компанията да вземе тези решения. Договорът за доставките е сключен с Палестинската автономия, чието правителство вече няма контрол в Газа.

В неделя израелски военни части бяха разположени превантивно в

северната част на ивицата Газа. Израелският зам.-министър на отбраната Ефраим Снех каза, че има райони в ивицата Газа, в които е по-добре да бъдат разположени израелски войници, отколкото други бойци.

Споделяне

Още от Свят