Абас отива в ООН, Нетаняху представя на Путин мирния план

Махмуд Абас

Палестинският президент Махмуд Абас ще посети Ню Йорк в близко бъдеще, за да пледира каузата на своя народ пред Съвета за сигурност на ООН и за да призове за отхвърляне на американския план за мир в Близкия изток, предаде Франс прес, като се позова на палестинския постоянен представител в ООН Рияд Мансур.

Той заяви, че в Съвета за сигурност ще бъде внесен проект на резолюция по този повод. Мансур обаче не посочи нито датата, на която ще бъде визитата на Абас, нито какво ще съдържа текстът на проекта на резолюцията.

Възможно е преди да дойде в ООН, Абас да има срещи и с ръководството на ЕС, допълни Мансур, но отново не каза на коя дата, нито къде ще стане това.

Дипломатът заяви, че мир с Израел и създаване на независима палестинска държава може да има само чрез признаването на Ерусалим като столица на палестинците и чрез спазването на международното право. Мансур допълни, че промяната на границите от 1967 г. не може да стане без споразумение между двете страни и че трябва да се включи и уреждането на въпроса с палестинските бежанци, преди да се стигне до мир.

"Това не е план за мир, това е план, който ни отдалечава от мира. Това е план за разрушаване на естествените аспирациите на палестинския народ да реализира неотменимите си права на самоопределяне, да има своя държава и да реши въпроса за правата на бежанците", допълни Мансур.

Планът, представен във вторник от Доналд Тръмп подчертава, че Ерусалим ще остане неделима столица на Израел и предлага създаването на столица на бъдещата палестинска държава в предградията на Източен Ерусалим. Планът променя и границите от 1967 г.

Същевременно в четвъртък израелският премиер Бенямин Нетаняху ще има среща с руския президент Владимир Путин, за да му представи лично близкоизточния план за мир на Вашингтон, предаде ДПА.

Вчера говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че Русия е готова да продължи да предприема всякакви усилия, да прави всичко по силите си, за да се постигне мир в Близкия изток.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят