Абас спечели убедително палестинските избори

Умереният кандидат Махмуд Абас спечели убедително президентските избори в неделя, на които палестинците гласуваха за наследник на Ясер Арафат.

Предварителните официални резултати, съобщени в понеделник, сочат, че Абас е получил 62,3 % от гласовете.

Неговият основен съперник Мустафа Баргути се класира втори с 19,8%. Той призна поражението си и обяви, че изборите са били победа на палестинската демокрация.

Израел посрещна положително победата на Абас и настоя той да предприеме мерки срещу въоръжените палестински групировки. Световните лидери изразиха еднозначно надеждите си за възобновяване на мирните преговори.

Буш готов да посрещне Абас в Белия дом

Американският президент Джордж Буш заяви в понеделник, че е готов да се срещне в Белия дом с новоизбрания палестински президент Махмуд Абас, съобщи Асошиейтед прес. Подобна покана Буш отказваше да отправи към предишния президент Ясер Арафат.

Американският президент допълни, че бил окуражен от резултатите от палестинските избори и поздрави убедителния победител Абас.

Говорителят на израелското външно министерство Йегал Палмор заяви, че за Израел Абас е човек, с когото може да разговаря. Абас вече даде да се разбере, че би искал да се срещне с израелския премиер Шарон колкото се може по-скоро.

Според израелски представител Ариел Шарон е готов да обсъжда въпросите на сигурността, но пълномащабните мирни преговори ще трябва да почакат.

Махмуд Абас вече призова радикалните палестински групировки, които бойкотираха изборите, да прекратят въоръжената си борба срещу израелската окупация, но говорител на Хамас заяви за ББС, че приоритет номер едно на новия президент трябва да бъде прекратяване на "израелската агресия".

Окончателните резултати от вота ще бъдат обнародвани, след като бъдат проверени всички постъпили жалби, съобщи шефът на Централната избирателна комисия Хана Насер.

ЦИК изчисли, че 66% от регистрираните 1,8 млн. избиратели са гласували въпреки призивите за бойкот от страна на крайните групировки.

Международните наблюдатели похвалиха организацията на изборите

Международните наблюдатели като цяло похвалиха палестинските власти за организацията на изборите. Те също така признаха, че Израел е облекчил някои мерки за сигурност, за да позволи на хората да стигнат до избирателните бюра.

Въпреки това представител на мисията на Съвета на Европа заяви за ББС, че обстановката в Източен Ерусалим е била невъзможна и че там израелците са позволили само на шепа хора да гласуват.

"Човек на диалога"

Абас посвети победата на своя "брат", имайки предвид Арафат, както и на палестинските затворници в израелски затвори.

"Пред нас е трудна мисия - да изградим наша държава, да постигнем сигурност за нашия народ, да осигурим добър живот на нашия народ, да дадем свобода на затворниците, достоен живот на бежанците, да постигнем целта за независима държава", заяви Абас.

Той е известен с умерените си възгледи и по време на кампанията се изказа за възобновяване на мирните преговори с Израел. Абас освен това призова радикалните палестински групировки, които бойкотираха изборите, да прекратят въоръжената си борба срещу израелската окупация.

Представител на Хамас заяви за ББС, че новият президент няма да успее, защото Израел няма да му даде шанс. Обаче говорител на израелското външно министерство каза, че Израел смята Абас е човек, с когото може да разговаря.

"Ако се съди по миналото му, той е човек на диалога. Можем да очакваме, че той ще иска да преговаря. Много пъти в миналото той е заявявал, че въоръжената интифада е стратегическа грешка," заяви израелският говорител.

Основният лидер на радикалното движение Хамас на Западния бряг на река Йордан Хасан Юсеф, който бойкотира изборите, поздрави Махмуд Абас за изборната победа и заяви пред БТА, че е направил това по телефона.

Шарон: Абас ще бъде оценяван според това как се бори с тероризма

Палестинците сега ще трябва да съсредоточат усилията си в борбата с тероризма, заяви израелският премиер Ариел Шарон по повод изборната победа на Махмуд Абас, де посочва в комюнике на израелското правителство.

Шарон отбелязва, че палестинците все още не са се преборили с тероризма. Според него изказванията на Абас по този въпрос по време на предизборната кампания не са окуражаващи. Израелският премиер изтъква, че след изборите Абас ще бъде оценяван според начина, по който ще се бори с тероризма и ще разрушава неговите инфраструктури.

Като начало на нов процес определи председателят на израелската Партия на труда Шимон Перес резултатите от изборите на палестинските територии.

Абас ще бъде неумолим партньор, но той е мъдър, опитен и умерен. Той бе избран със смазващо мнозинство и ние трябва да му дадем възможност да постигне успех, посочи Перес.

Европа изпълнена с надежди за мирния процес

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Хавиер Солана заяви в понеделник, че палестинците са гласували смислено и разумно, предаде Франс прес.

Солана, който е в Рамала, каза в интервю за германската телевизия, че изборите са протекли напълно демократично. Той добави, че новото палестинско ръководство ще трябва да създаде условия за създаване на собствена държава. Хавиер Солана изрази пожелания палестинците да получават по-голяма подкрепа от Съединените щати.

Британското правителство очаква с нетърпение да заработи с новоизбрания палестински президент и с неговото ново правителство, съобщи Асошиейтед прес, като цитира изявление на говорител на Форин офис.Френският външен министър Мишел Барние заяви, че мирното протичане на изборите е победа за демокрацията и доказателство за зрелостта и чувството за отговорност на палестинския народ. В интервю пред в. Паризиен, цитирано от АП, Барние посочи, че първата задача на новоизбрания президент е да реорганизира институциите на палестинската власт, както беше обещал Ясер Арафат, за да се засилят гаранциите за сигурност за палестинците, както и за Израел.

Йорданското правителство също изрази надежда, че демократичният процес, чието начало бе поставено на изборите, ще доведе до изграждане на независима палестинска държава. Говорител на кабинета изтъкна, че Йордания е готова да помага на Абас и на новия му екип за възобновяване на мирния диалог с Израел.

Председателят на Еврокомисията Жозе Мануел Дурау Барозу окачестви палестинските избори като много важна стъпка към създаването на жизнена и демократична палестинска държава.

Той каза това в Люксембург на среща с люксембургското правителство, което от 1 януари пое ротационното председателствона ЕС.

Френският президент Жак Ширак приветства доброто протичане на палестинските избори и появилата се след тях нова надежда за мира, съобщи говорител на Елисейския дворец. Тази нова надежда за мира трябва да получи по-голяма подкрепа от международната общност, по-специално от Европа и САЩ, отбеляза френският държавен глава.

Папа Йоан Павел Втори изрази радостта си от разкриването на перспективи за политически изход от кризата в Близкия изход.

Според него след палестинските избори жестоката конфронтация на оръжията, изглежда, се успокоява. Папата направи това изявление по време на новогодишните си пожелания към дипломатическия корпус.

От името на руския президент Владимир Путин и външния министър Сергей Лавров поздравления за избирането на новоизбрания ръководител на палестинската автономна власт предаде зам.-министърът на външните работи Александър Салтанов, предаде ИТАР-ТАСС.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?