Абдел Фатах ас Сиси може да остане президент на Египет до 2034 г.

Египетския президент Абдел Фатах ас Сиси

Египетският парламент одобри с огромно мнозинство конституционни промени, предвиждащи да се премахнат ограниченията за мандатите на президента Абдел Фатах ас Сиси, което би му позволило да остане на власт евентуално до 2034 г., предаде Асошиейтед прес.

Промените са част от пакет с конституционни поправки, които ще бъдат допълнително проучени, преди да бъдат окончателно одобрени в парламента и на национален референдум.

Измененията бяха подкрепени от 485 депутати в 596-членното законодателно събрание.

Председателят на парламента Али Абдел Аал каза, че сега промените трябва да бъдат обсъждани от конституционната и законодателна комисия за 60 дни, след което да бъдат подложени на референдум.

Допитването до народа вероятно ще бъде преди началото на май, когато започва свещеният мюсюлмански месец рамазан.

Промените предвиждат президентският мандат да бъде удължен от четири на шест години и включват специална клауза, която се отнася само за Сиси и му позволява да се кандидатира за още два шестгодишни мандата след изтичането на сегашния му мандат през 2022 г.

Измененията също така включват създаване на поста вицепрезидент, възстановяване на горната камара на парламента и запазване на 25 процента от депутатските места за жени, както и "подходящо" законодателно представителство за работниците, фермерите, младите хора и хората със специални нужди.

Предвижда се президентът да може да назначава висши съдии и да заобикаля съдебния контрол при проверяване на проектозакони преди гласуването им в закони.

Споделяне

Още от Свят