Абдеслам е изиграл по-голяма роля в атентатите в Париж, отколкото признава

Абдеслам е изиграл по-голяма роля в атентатите в Париж, отколкото признава

Салах Абдеслам, ключов заподозрян за миналогодишните атентати в Паиж, е изиграл по-голяма роля, отколкото самият той признава, е заявил пред разследващите друг задържан по случая, Мохамед Абрини, съобщиха белгийски медии, цитирани от ДПА.

Абдеслам, 26-годишен французин, беше арестуван в Брюксел през март във връзка с нападенията от 13 ноември в Париж, при които загинаха 130 души при самоубийствени нападения и стрелби из френската столица.

Няколко дни след ареста на Абдеслам атентатори самоубийци убиха над 30 души в Брюксел. Абрини беше арестуван във връзка с тези нападения, но беше свързан и с извършителите на парижките.

Абдеслам е довел хора от цяла Европа преди парижките нападения, е казал Абрини пред белгийските разследващи след ареста си, съобщи белгийската телевизия "ВТМ ньойс".

"Това, което знам за Салах (Абдеслам), е, че е ходил да събира почти всички от хората, замесени в нападенията в Париж и които са дошли от Сирия. Знам, че Салах е ходил да търси тези хора и ги е настанявал в скривалища", е казал Абрини. "Знам, защото спах в един апартамент с тях, така чуваш доста неща", е посочил още той.

Абдеслам беше екстрадиран във Франция, където запази мълчание при първоначалните разпити.

Абрини - който призна, че е оцелелият атентатор от Брюксел - също ще бъде екстрадиран във Франция, където ще бъде съден, но към момента е в белгийски арест.

Адвокатът на Абрини Станислас Ескенази каза пред белгийската телевизия РТБФ, че изявленията на клиента му са хипотези, които трябва да бъдат потвърдени или опровергани от по-нататъшното следствие. Той също така разкритикува тяхното разгласяване, защото по този начин е било нарушено доверието.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?