Абитуриентите ще държат пробни матури през април

Около 4000 абитуриенти от 49 училища в страната ще държат пробни матури през април, каза във вторник Евгения Костадинова, експерт в Министерството на образованието и науката (МОН) след среща с шефовете на регионалните инспекторати по образование.

Зрелостният изпит по български език и литература ще бъде на 23 април, а три дни по-късно ще се проведе вторият, като дванадесетокласниците ще могат да избират между предметите - чужд език, математика, физика, химия, биология, история, география или философия.

И двете матури ще започнат в 9.00 часа, а учениците ще имат на разположение четири астрономически часа. Работите ще се проверяват от национална комисия, в която ще участват университетски преподаватели и учители.

Резултатите от изпитите ще бъдат готови на 15 май и няма да влияят върху успеха на зрелостниците.

На срещата с началниците на инспекторатите е бил обсъден и приемът на първокласници през следващата учебна година. Проблемът е в големите градове в страната, където в около 20 училища бъдещите първолаци са повече от наличните места. Това създава напрежение както в училището, така и сред родителите, които понякога чакат с месеци, за да запишат детето си.

о думите на Милка Коджабашиева от МОН експертите ще разработят критериите за прием до края на месеца. На срещата са обсъдени и някои добри практики за решаване на проблема.

Детето да бъде записвано в предпочитаното училище, ако по-голям брат или сестра учи там или ако детето живее в близо до училището, да бъде записано в него, за да не пътува на по-голямо разстояние, обясни Коджабашиева.

Тези препоръки обаче не са задължителни, допълни тя.

Съществува и вариант първокласниците да влизат с тест или да бъдат разпределяни чрез райониране, но образователният министър Даниел Вълчев отхвърли тези предложения.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?