Абонаментът за онлайн съдържание вече важи за целия ЕС

Абонаментът за онлайн съдържание вече важи за целия ЕС

Европейците вече имат достъп до онлайн съдържанието, за което са се абонирали в страната си, където и да се намират в ЕС. От 1 април влизат в сила новите правила на Европейския съюз, които позволяват хора, които например са платили за гледането на телевизионно съдържание онлайн в страната си, да могат да гледат програмите и в другите държави от Общността. До момента това не беше възможно заради т. нар. геоблокиране.

"От 1 април, когато пътувате в ЕС, вече няма да пропускате любимите си филми, телевизионни сериали и спортни предавания, нито ще се лишавате от игрите или електронните книги, за които имате цифров абонамент. Правилата ще се прилагат за платени услуги, но доставчиците на безплатно съдържание също могат да се възползват от тях. Полза от тези разпоредби ще имат и доставчиците на онлайн съдържание, тъй като вече няма да им се налага да придобиват лицензи за държавите, в които пътуват техните абонати“, се казва в изявление по темата на заместник-председателят на Европейската комисия Андрус Ансип и на комисаря по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел.

Според ЕК отмяната на геоблокирането е нов успех на цифровия единен пазар след премахването на таксите за роуминг, от което се ползват потребителите в цяла Европа от юни 2017 г. насам.

Промените засягат поне 29 млн. души, които представляват 5.7% от потребителите. Очаква се до 2020 г. броят им да достигне 72 млн. души. Данните показват, че за периода 2010 – 2014 г. разходите за видео абонаменти са нараснали със 113% годишно, а потребителите на тези услуги са с 56 на сто повече.

Почти 60 на сто от младите европейци заявяват, че възможността да ползват абонаментите си при пътуване е важен въпрос при избора на онлайн услуги. Преносимостта на тези услуги дава отговор на предпочитанията на потребителите, като същевременно ще помогне на доставчиците да увеличат броя на абонатите си.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?