Абрашев отчете успехи за две години управление

Между важните неща, които Министерството на културата не е успяло да свърши за двете години управление, е ремонтът на Младежкия театър заяви министър Божидар Абрашев на пресконференция посветена на дейността на министерството през двете години управление на правителството и приоритетите до края на мандата.

Министърът обясни, че досега ведомството му непрекъснато извърлшва отводнителни работи, за да не рухне сградата. Сега се водели преговори с фирма за извършване на ремонта, но Абрашев отказа да назове името и.

Той отчете, че в конкурси организирани от Националните центрове по изкуствата към ведомството за последните две години са подкрепени 245 театрални проекта с 900 224 лева, 253 музикални и танцови проекта - с 360 158 лева, 182 издателски проекта - с 324 000 лева и е подпомогнато създаването на 11 игрални, 12 документални и 16 анимационни филма.

Министерството очаква да приключат строителството на Музеен комплекс за изобразителни изкуства в София и ремонтите на над 30 църкви и параклиси.

Абрашев отбеляза също успешното представяне на българската култура на фестивала "Европалия" в Белгия и участието в проекти по програмата на ЕС "Култура 2000" .

Реставрацията на редица недвижими паметници на културата, между които храм-паметникът "Рождество Христово" в Шипка, фасадата на Княжеския дворец /Националната художествена галерия/ - съвместно с фондация "Месершмит", костницата в Батак, завършването на проектите за къщата-музей "Борис Христов" в София, Дом "Витгенщайн" във Виена, сградата на Гьоте институт в столицата, ремонтите на около 30 културни института са сред свършеното в областта на опазването на паметниците на културата и инвестиционната политика.

Подготвена е концепция за Стратегия за развитие на българската култура, съобщи заместник-министърът на културата Анда Палиева. По думите ѝ тя трябва да постави основите на национална културна политика, която да не е зависима от бъдещите промени в управлението на страната.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?