"Абсолютни парадокси в държавата на абсурдите"

"Протестна мрежа": Формира се шарено мнозинство, което играе фронтално срещу гражданите

"Абсолютни парадокси в държавата на абсурдите"

Формира се шарено мнозинство, което играе фронтално срещу гражданите, заяви "Протестна мрежа" по повод приетите от парламента окончателни промени в изборния закон, с които гласуването става задължително, референдумите няма да се провеждат заедно с избори и няма да се създаде район "Чужбина".

"Изборите вече са задължителни. Това решиха депутатите. Национални референдумите не могат да се провеждат заедно с изборите. Това беше забранено днес. Няма да има район "Чужбина“ и сънародниците ни извън граница няма да могат да избират свои представители.

Формира се шарено мнозинство, което играе фронтално срещу гражданите. Днес, резултатът е 3:0 за тези, които смятат, че гражданите трябва да бъдат управлявани със забрани и принуда.

Ще гласувате задължително, но пряката демокрация не е за вас, казаха днес гласувалите измененията. Ще харчим вашите данъци за референдуми, но не се надявайте някога да постигнете прага за превръщане на решенията на референдум в задължителни за Народното събрание.

Какво още ни готвите? Да опраскате преференцията и електронното гласуване? Какви още ходове изисква "коалиционната култура“, които да удовлетворят участниците в мнозинството?", се казва в позицията, която завършва с думите: Искаме справедливи изборни правила, не договорки и размяна на жестове в залата, които да осигуряват "стабилността“.

Ивайло Дичев: Задължителен е вотът в разпадаща се Белгия и фалиралата Гърция

"Пак тая дивотия със задължителното гласуване. Избират две страни, където то съществува и ни заявяват - ами да, така е в Европа. И кои са страните? Разпадащата се Белгия и фалиралата Гърция. Как е навсякъде другаде? Какъв изобщо е резултатът от задължителността в тези двете... Тази селективна употреба на чуждестранни примери е сред най-опасните оръжия на безсъвестните публични говорители днес. Понякога към географията се добавя и историята и тогава вече ресурсът става неизчерпаем. Във времето и пространството са се случвали всякакви работи, за всичко можеш да намериш илюстрация. Колажът от факти разруши способността ни за абстрактно мислене", пише във Фейсбук Ивайло Дичев.

Николай Слатински: Абсолютни парадокси в държавата на абсурдите

"109 "за" задължителното гласуване, т. е. по-малко от половината депутати. Значи 40-50 души не са участвали в гласуването за задължителното гласуване... А можеше поне за задължителното гласуване на всички български граждани да гласуват задължително всички български народни представители!" - коментира във "Фейсбук" Николай Слатински.

"Абсолютни парадокси в държавата на абсурдите - в парламент на страна-членка на ЕС се приема избирателен закон, който съдържа елементи на севернокорейски тоталитаризъм, кагебистки посегателства срещу гражданското общество и безпардонно изнасилване на демокрацията (това не са крайни думи, запознах се с всичко, което властта готви на България с изборното законодателство и съм сигурен, че Конституционният съд ще отреже тези безумни, стражарско-милиционерски идеи безпощадно)", обобщава Слатински.

Споделяне

Още от Анализи и Коментари

Какво очаквате да свърши служебното правителство?