"Абсолютният престъпник" Николай Цонев оправдан окончателно по второ дело

Върховният касационен съд (ВКС) оправда в сряда окончателно бившия военен министър Николай Цонев в правителството на тройната коалиция по още едно от обвиненията срещу него, а именно - че неправомерно е увеличил капитала на ведомственото дружество "Терем".

Решението на съда идва дни след като съдът го оправда по най-старото му обвинение за сключване на 4 неизгодни сделки през 1999 г. До момента държавното обвинение показва нулев резултат срещу Цонев, който в аванс бе обявен от зам.-градския прокурор Роман Василев за "абсолютен престъпник".

Според обвинението Цонев е увеличил капитала на дружеството с над 38 млн. лв. и така е позволил постъпилите финансови средства да останат в "Терем", вместо на държавата да бъде изплатен дивидент от близо 19 млн. лв.

 

Според прокуратурата така той е нарушил постановление на Министерския съвет и правилника за реда за упражняване на правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала.   ВКС обаче потвърди   оправдателната присъда на по-долните инстанции.

В края на 2010 г. СГС оправда Цонев и по обвинението, че е ощетил държавата с 8 млн. лв., като е сключил неизгодна сделка за купуването на поточна линия за строителство на хангари. На процеса стана ясно, че всички военни експерти и отговорни служители в системата са поставили положителна резолюция за проекта, а накрая бившият шеф на Генералния щаб ген. Златан Стойков е подписал договора.

Единственото незавършило дори на първа инстанция засега дело срещу бившия военен министър е по най-шумния процес срещу него – за предлагане на подкуп на следователя Петьо Петров, по което Цонев е подсъдим заедно със съдия Петър Сантиров и с ексглавния секретар на финансовото министерство Тенчо Попов.

Споделяне

Още по темата

Още от България