Абсурдът около секретния гриф отново провали делото срещу Станишев

Абсурдът около секретния гриф отново провали делото срещу Станишев

Делото срещу лидера на БСП и бивш премиер Сергей Станишев не успя да тръгне и от трети опит поради една и съща причина – гриф за секретност. Грифът не позволява на подсъдимия да се запознае с предложението на прокуратурата за освобождаване от наказателна отговорност за загубата на седем секретни доклада.

Предложението на прокуратурата продължава да се намира в секретното деловодство в Народното събрание (НС). От там не предоставят документите на Станишев, защото са засекретени от прокуратурата, а и нямат такова задължение.

Прокуратурата от своя страна твърди, че грифът може да бъде свален от съда, а адвокатите на Станишев недоумяват защо държавното обвинение не направи това.

Адвокат Васил Василев обясни още преди месец, че няма никакъв проблем прокуратурата да разсекрети предложението си и да го прати на Станишев по редовната процедура, вместо да ползва секретното деловодство на НС.

Според Наказателно-процесуалния кодекс, за да бъде даден ход на делото, обвиняемият трябва да получи предложението на прокуратурата в задължителен 7-дневен срок преди първото заседание. Това обаче не се случва вече за трети път.

 

В понеделник съдът обяви, че има постъпило писмо от председателя на НС Михаил Миков. То е в отговор на въпрос на съда дали изпратеното на адреса на НС предложението на прокуратурата е връчено на Станишев. Миков е казал, че отношението между ръководството на парламента и Станишев не са като на работодател с работник и заради това препис не е връчван на лидера на БСП.

"Връчването на съдебни книжа не е в правомощията на парламента", обяснява Миков.

Поради тази причина съдът указа на прокуратурата най-сетне да свали грифа и да го връчи на Станишев по общата процедура. Така делото бе отложено за 29 септември.

На 18 март и 12 май Софийският градски съд пак не даде ход на делото по същите причини. Процесът трябваше да започне след близо четиригодишно разследване.

 

Сергей Станишев може да бъде наказан само глоба от 500 до 5000 лева, ако вината му бъде доказана. Прокуратурата общо 4 пъти внасяше предложението за налагане на глоба в СГС, но магистратите всеки път откриваха пропуски и неясноти и го връщаха обратно на разследващите.


Според тезата на обвинението Станишев е изгубил документите на ДАНС, докато е бил премиер. Те така и не бяха открити. Прокуратурата настоява лидерът на БСП да бъде освободен от наказателна отговорност и да се размине с глоба, защото не е бил осъждан, а действията му не са довели до имуществени вреди за държавата.


Разследването срещу Станишев започна на 27 май 2010 г., след като настоящият основен подсъдим по делото "Октопод" Алексей Петров предаде секретен доклад на тогавашния премиер Бойко Борисов, който го похвали, че е "лоялен гражданин".


Докладът беше адресиран до Сергей Станишев и озаглавен "За някои деструктивни лица и кръгове в кабинета "Станишев". Впоследствие се разбра, че общо седем секретни доклада са изчезнали от секретното деловодство на Министерския съвет – три на ДАНС, два на МВР, един на Министерството на отбраната и един на НАТО.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?