Абсурди и фарс в тв интервюто на руснаците, заподозрени за отравянето на Скрипал

Александър Петров и Руслан Боширов по време на туристическата им мисия в Солбсъри.

Западната преса определя като "фарс" телевизионното интервю на двамата руснаци, заподозрени за опита за убийство на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал в Солсбъри. Според наблюдатели разказът на Александър Петров и Руслан Боширов е пълен с несъответствия и нелепости.

Те отрекоха да са сътрудници на руското военно разузнаване (ГРУ) и казват, че са експерти по спортно хранене, които били на туристическа обиколка в Англия. В интернет обаче не Петров или Бошеров никъде не са споменати в контекста на руската фитнес индустрия, отбелязва "Таймс".

Изданието цитира източник от британските правителствени кръгове, според когото този "фарс" свързва още повече Путин с опита за отравяне на Скрипал, тъй като именно руският президент демонстрира влиянието си, заявявайки, че двамата ще дадат интервю.

Двамата заявиха пред RT, че толкова силно са искали да разгледат катедралата в Солсбъри, че са посетили града през два поредни дни. Казват също, че на 3 март, когато според британските власти те са проучвали терена, са били принудени да се върнат в Лондон заради снега. Снимки от местни вестници обаче показват, че местни жители се придвижват без особени затруднения. Двамата са били на по-малко от километър и половина от катедралата, но казват, че не са успели да я посетят през този ден.

Те признават, че на следващия ден може да са били в близост до дома на Скрипал по времето, когато в дома му е внесено нервопаралитичното вещество Новичок, въпреки че къщата му е на около 3 км от катедралата и не е дори близо до другите забележителности, които те казват, че са искали да посетят, включително най-старата част на града. През този ден обаче най-старата част на града е била затворена и няма снимки на двамата от наблюдателни камери в катедралата или близо до нея.

Освен това Александър Петров и Руслан Боширов са посетили кафене и парк. Паркът в центъра на Солсбъри беше затворен, след като двама британци се отровиха с нервопаралитичното вещество Новичок в началото на месец юли, припомня в. "Гардиън".

Дори интервюиращата ги журналистка от руската телевизия "RT" не изглеждаше убедена - но интервюто повтаря един рефрен, който се повтаря във всички отговори на Кремъл на обвинения от чужбина за извършени от Москва нарушения: "руснаците са жертви, а не виновници", подчертава в. "Ню Йорк таймс".

Боширов и Петров дадоха интервюто си едва след като в сряда руският президент Владимир Путин направи изявление, с което ги обяви за невинни и ги призова да обяснят своя вариант за събитията. По-рано руски представители отрекоха да познават двамата мъже и дори намекнаха, че британските власти са ги измислили, за да разпалват антируска истерия.

Британските власти твърдят, че двамата са внесли в страната нервопаралитичното вещество Новичок в шишенце с дамски парфюм. Боширов обаче посочи, че няма начин двама хетеросексуални мъже да преминат през митницата с дамски парфюм, без да бъдат проверени. Редакторката на "RT" Маргарита Симонян ги попита индиректно дали са хомосексуалисти и по-късно в Туитър повдигна въпроса отново. Ако се окаже, че Петров и Боширов са гейове, руската публика не би повярвала, че те са служители на военното разузнаване ГРУ, както твърди Лондон, подчертава в. "Ню Йорк таймс".

Френският в. "Либерасион", цитиран от БТА, определя интервюто на двамата заподозрени като "Лош скеч".

Двамата се държаха като участници в операция по дезинформация, чиято цел не е особено ясна, пише в. "Либерасион", цитирайки руския журналист от телевизия "Дожд" Олег Кашин, според когото цялото интервю е преди всичко самопризнание.

Германският в. "Шпигел" също смята, че интервюто на двамата внася още по-голямо объркване.

Руската държавна телевизия поднесе още една версия, която му изнася, но не е правдоподобна и на моменти е толкова абсурдна, че предизвиква смях, пише изданието. По този начин в казуса "Скрипал" се размиват не само границите между лъжата и истината, но в крайна сметка покушението се представя в смехотворен вид.

След като посъветва двамата руснаци да се изкажат публично, Путин се дистанцира от тях – ние не знаем всичко, което правят гражданите ни. Тази аргументация Путин вече използва по делото за руската намеса в американските избори, отбелязва "Шпигел".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?