Абсурдна ситуация в "Младост" с нов строеж в градинка

Жителите недоволни, инвеститорът има разрешителни, а имотите в сградата са разпродадени

Абсурдна ситуация в "Младост" с нов строеж в градинка

Недоволството в столичния район "Младост" срещу застрояването на квартала избухна с нова сила след опит във вторник да започне изграждане на законна жилищна сграда върху част от градинката между блок 70 и детска градина номер 9 в първа част. Багери нахлуха в пространството и това провокира жителите на квартала да се съберат на протест в 18.30 часа. Срещу тяхното недоволство обаче може да изправи това на хора, които са купили "на зелено" жилища в бъдещата сграда в градинката, която разполага с всички необходими разрешителни.

Абсурдният казус се развива само два дни след като жителите на "Младост" избраха лидера на протестите Десислава Иванчева за районен кмет. Предишният Цвета Авджиева от ГЕРБ подаде оставка именно заради недоволството на хората от квартала срещу строителството в зелени площи.

Разрешението за строеж е издадено от главния архитект на София Здравко Здравков в дните на първите протести в района. То влиза в сила ден след оставката на Авджиева. На 1 септември инвеститорът получава и строителна линия от район "Младост" за започване на изграждането на комплекса. Отлага старта по молба  на Столична община за след изборите.

Два дни преди балотажа на местния вот багер започна да копае. Тогава от Столична община обявиха, че има незаконно разкопаване и се прави проверка дали не става въпрос за "незаконно присъединяване към ВиК мрежата", въпреки че са били наясно какво точно се случва.

Във вторник столичният кмет Йорданка Фандъкова определи започнатото строителство като "безпардонно и недопустимо" и го определи като провокация спрямо новоизбрания районен кмет. Ролята на общината за създалата се ситуация обаче хич не е малка.

Комплекс "Хармония" в най-търсената част на "Младост"

"Комплекс "Хармония" е разположен в най-търсената част на Младост, първа част", а двустайните апартаменти гледат на северозапад към "голяма зелена площ". Така се рекламира в интернет бъдещият комплекс, който трябва да се издигне върху празното пространство.  Проектът има напълно редовни разрешителни документи, издадени от новия главен архитект Здравко Здравков.

Изброени са и предимствата - в района има училища, детски градини, озеленяване, а станцията на метрото е само на 4 минути пеша.

Комплекс "Хармония" се състои от две жилищни сгради с обща разгърната застроена площ от 5800 кв. м с осигурени надземни гаражи и открити паркоместа. Сградите са на по 6 етажа всяка и имат общо 59 апартамента от 40 кв.м до 190 кв.м.


Така ще изглежда бъдещият комплекс Хармония, който вече е почти напълно разпродаден на зелено.

Въпреки че строителството на комплекса все още реално не е започнало, по-голямата част от апартаментите вече имат собственици. Двустайните апартаменти са почти изцяло продадени "на зелено", а от тристайните са останали само на последните два етажа, казаха от брокерската фирма "Делта 3", която продава имотите. Капарото за двустаен апартамент е 1000 евро, а за тристаен 2000 евро. Плащането е разсрочено. При подписването на предварителен договор се погасяват 30% от стойността на жилището, при акт 14 още 20%, след поставяне на дограмата още 30%, след акт 15 – 10% и остатъкът - след въвеждането на сградата в експлоатация. Цените на жилищата са различни в зависимост от етажа и местоположението, като средната е около 1000 евро/кв.м.

Инвеститорът: Имаме всички необходими разрешителни за строежа

Всичко около строежа се движи от Николай Николаев, който е един от собствениците на компанията инвеститор в проекта "София Рисорт".

Именно той е наел багера за изкопни дейности, който се появи във вторник на мястото. Багерът е на фирма "Венков инженеринг". "Предоставих багер за изкопни дейности на г-н Николаев, но днес той не е извършвал никаква работа заради създалото се напрежение", заяви Ангел Венков, собственик на фирмата пред Mediapool. Той уточни, че в деня преди изборите не е предоставил багер.

Според брокерската агенция, която продава жилищата, комплекс "Хармония" ще бъде построен от "Булстрой груп". Собственикът на фирмата Георги Евтимов заяви пред Mediapool, че нямат договор за строеж на сградата. "Как си представяте да изпратя багери и да започна строителство при създалата се ситуация", възмути се Евтимов. Той уточни, че е работил с г-н Николаев, но по други негови проекти.

"Имаме всички издадени разрешения за започването на строителството на комплекса. Разрешението за строеж е издадено на 25 юли 2016 г. от главния рахитект на Столична община Здравко Здравков. На 1 септември ни беше издадена и линия за строеж от служител на район "Младост". Помолиха ни да изчакаме да минат изборите и тогава да започнем строителството. Съобразихме се с това искане на общината. След изборите уведомихме с писмо СДВР и район "Младост", че започваме дейностите и поискахме съдействие от тях, за да няма ескалация на напрежението." Това каза Явор Пенчев, представител на инвеститора "София кепитъл", който е откупил правото на строеж от собствениците на имота – "София Рисорт" и 12 физически лица.

Той посочи, че според общия устройствен план на София това място е предвидено за застрояване. Имало е обществено обсъждане на плана през 2008 г. и 2009 г. и тогава никой от живеещите не е възразил срещу това, каза Пенчев.

"Нямаше да инвестираме, ако сме имали и най-малкото съмнение, че нещо не е наред. Вижданията ни съвпадат с тези на жителите на "Младост" за зелена и хубава градска среда, но в момента сме поставени в абсурдна ситуация – да се притесняваме, че спазваме закона", заяви Пенчев. Той посочи, че половината от закупените на зелено апартаменти са на млади семейства от съседните блокове, които не са против новия строеж. С подписаните предварителни договори инвеститорът е поел ангажимент да изпълни обекта в определени срокове, в противен случай дължи неустойки, обясни Пенчев защо бързат със строителството на сградата. По план тя трябва да бъде въведена в експлоатация през пролетта на 2018 г.

Инвеститорът "София Кепитъл" е собственост на "Софгруп 1" на Николай Николаев и "Сити Билд Трейд" на Кристина Александрова Проничева, показва справка в Търговския регистър.

Николай Николаев има опит в строителството на жилищни сгради в София и по морето, показва справка в публичните регистри. Николаев е в управлението на 23 дружества, повечето създадени с цел на реализирането на конкретен инвестиционен проект в областта на жилищното строителство. Сред по-известните са "София Билд", "Софгруп", "Бидкоминвест". През 2005 г. Столична община продава на "Кайен" ООД, управлявано от Николаев, 3357 кв.м на бул."Цариградско шосе" 7 – 11 км. През 2014 г. "Върджин Кепитъл", управлявано от Николаев, получава разрешително за строеж на жилищна сграда във втора част на "Младост".

Фандъкова: Това е безпардонно и недопустимо

"Започването на строителство при бл. 70 в "Младост 1" днес, в момент, в който имаме новоизбран кмет, който обаче още не е встъпил в длъжност, е безпардонно и недопустимо", написа столичният кмет Йорданка Фандъкова във "Фейсбук" страницата си.

Според нея "поставянето на строителна ограда точно в този момент е на първо място провокация към гражданите, които показаха своята активна позиция в последните месеци".

"На второ място, това е провокация както към избрания кмет, така и към започналата от мен ревизия на строителните разрешителни. След началото на протестите с главния архитект взехме решение да спрем всички искания за издаване на нови строителни разрешителни от собственици на частни имоти. След встъпване в длъжност на новия кмет г-жа Десислава Петрова Иванчева ще ѝ предоставим цялата информация, за да бъдат проведени обществени обсъждания в района", пише още Фандъкова.

Отново на протест

"В градинката между блок 70 и 9 ОДЗ в "Младост" 1 пристигнаха строители, които поставят огради, на мястото вече има и тежка техника. Явно багерите, за които алармирахме в петък, не са отстранявали водопроводна авария, а са подготвяли бъдещия строеж", написа новата кметица Десислава Иванчева във "Фейсбук" страницата на "За Зелен Младост".

"Когато подадохме сигнал, бяхме обвинени в умишлена провокация заради изборите. След това общината обаче призна, че разкопаването е незаконно", пише още тя.

Във вторник, в 18:30 часа живеещите в околните блокове излизат на протест срещу започващото застрояване, съобщават от Инициативния комитет "За Зелен Младост".

Споделяне

Още по темата

Още от България