АБВ-Движение 21, РБ и БСП с най-много дарения в кампанията досега

АБВ-Движение 21, РБ и БСП с най-много дарения в кампанията досега

В средата на предизборната кампания част от водещите партии не са декларирали никакви дарения, а коалциите АБВ-Движение 21, БСП и Реформаторски блок – Глас народен са с най-голям брой парични постъпления от симпатизанти.

ГЕРБ по традиция, но този пък и "Нова република", Обединени Патриоти и ДПС, нямат постъпили парични дарения, показва справка в регистъра, поддържан от Сметната палата.

Максималната сума, която едно физическо лице може да дари за една календарна година за партия или коалиция е 10 хиляди лева.

Сумата, която "АБВ - Движение 21" е получила, е 133 470 лева, като според данните на Сметната палата преобладават даренията от по 1000 лв.

На второ място с най-много дарения е "Реформаторският блок - Глас Народен", които събират над 120 хиляди лева. РБ са получили десетки дарения от Хасково. Впечатление прави също, че коалицията получава фрапантно големи суми – от 9 и 10 хиляди лева.

"ВОЛЯ" на варненския бизнесмен Веселин Марешки има над 94 хиляди лева от дарения. Най-голямото дарение е от Светлана Марешка, която е съпруга на лидера - 9 хиляди лева. Партията е получила над 300 дарения.

На следващо място е БСП с над 84 хиляди лева дадени от граждани. Впечатление при левицата също правят относително по-големите суми - предимно по 1000 лева. Най-малката сума е 50 лева. Стандартната обаче е около 400 лева, каквато беше и на предходните избори.

Партията на Лютви Местан ДОСТ заедно с партията на Касим Дал са получили близо 50 хиляди лева дарения.

ГЕРБ няма нито едно парично дарение, но пък безвъзмездно различни хора са им предоставяли автомобилите си. Същото е положението и при "Обединените патриоти". На ДПС пък безвъзмездно за ползване са дарени 10 автомобила.

Коалицията "Движение Да, България", в която влизат "Зелените" и ДЕОС, е събрала над 50 хиляди лева дарения, като най-голямата сума е 10 хиляди лева. Две са даренията на такава стойност - на Ивайло Пенчев, директорът на "Уолтопия", и на Божидар Бакалов. На сайта на движението може да се види, че от основаването си досега партията на Христо Иванов е събрала общо над 160 хиляди лева.

Споделяне

Още от Избори 2017

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?