АБВ и "Движение 21" подписаха коалиция за изборите

Завиха се като алтернатива на БСП, където "решенията се спускат от олигархията"

Константин Проданов и Татяна Дончева, сн: БГНЕС

"Движение 21" на Татяна Дончева и партия АБВ ще се явят в коалиция на предсрочните парламентарни избори с амбиция да бъдат алтернатива в лявото пространство и конкурент на БСП. Споразумението бе подписано в петък от председателите на двете партии Татяна Дончева и Константин Проданов.

"Тръгваме на тази коалиция и на тази битка пред нас с ясното съзнание, че правим нещо в лявото пространство, в лявоцентристкия спектър, което да даде алтернатива на всички хора, които не желаят да гласуват с отвращение за пореден път или за партиите на статуквото, или за поредния обаятелен демагог или популист", заяви Проданов, който наскоро оглави АБВ след оставката на основателя и бивш лидер на партията Георги Първанов.

Според Проданов двете формации са осъзнали, че лявото пространство е неефективно и е необходимо да бъде консолидирано на идейна основа и приоритети, като нито една от двете партии не прави компромис с идентичността си.

Дончева: Ние сме фротмени на съдебната реформа

Татяна Дончева обяви, че "Движение 21" добавя своите три приоритета към тези на коалицията, а именно образованието, културата и радикалната съдебна реформа с промени в конституцията. Дончева каза, че десницата не може да бъде монополист на съдебната реформа.

"По отношение на икономическата и социалната политика ние даваме един естествен приоритет на АБВ, тъй като те имат едни интересни специалисти с интересни идеи и решения, и това е профилът на самия председател на АБВ. Съдебната реформа обаче е нещо, в което ние сме фронтмени", заяви Дончева.

Предстои да се види каква ще е програмата на коалицията в тази сфера, като се има предвид, че АБВ беше против всички ключови промени в конституцията, предложени от бившия правосъден министър Христо Иванов и подкрепяни от независими магистрати, учени и граждани. За сметка на това Татяна Дончева не само е отправяла ярки антикорупционни послания, но е твърдяла, че реалното им изпълнение става през радикална реформа, за каквато настоява настоящият лидер на "Да, България" Христо Иванов.

България да работи в ЕС за сваляне на санкциите срещу Русия

Лидерът на АБВ даде да се разбере, че в областта на външната политика ще отстояват проруската кауза.

Проданов изтъкна, че иска България като член на ЕС да има активна роля за свалянето на санкциите срещу Русия. В подкрепа на тезата си той приведе изключително спорния аргумент, че санкциите като инструмент за налагане на определени порядки в международните отношения са неработещ инструмент и това било доказано в случаите с Куба и Иран.

Няма да сме патерица на БСП под каквато и да е форма

За отношенията с БСП, Константин Проданов коментира, че е нормално да си говорят с формациите в лявото пространство. Възприемайте ни като конкуренти на БСП, ние искаме да дадем лявоцентристка алтернатива, каза Татяна Дончева.

"Изключете, че можем да бъде патерица на БСП под каквато и да било форма. Ние искаме да дадем лявоцентриска алтернатива с едни лица, които са достатъчно млади, модерни и с достатъчно капацитет. Знаете, че в БСП решенията ги диктува олигархията за разлика от нашите две формации, което ще ни даде добра възможност да дадем алтернативи, които наистина да служат на хората, а не просто лозунги, които ги уверяват, че ги обичат", допълни Дончева.

Против чистата мажоритарна избирателна система

АБВ е против въвеждането на чиста мажоритарна избирателна система и ще работи за смесена система като тази, която доминираният от БСП парламент наложи през 2009 г. под натиска на тогавашния президент Георги Първанов (тогава всички мажоритарни места бяха спечели от ГЕРБ с изключение на смесените райони, в които спечели ДПС).

"Георги Първанов защитаваше идеята за силен мажоритарен елемент в изборната система. Подчертавам дебело, че става дума за мажоритарен елемент, а не за мажоритарна система в най-чистия ѝ вид, каквато се предлага в момента", заяви Проданов.

И поясни, че партията е за смесена избирателна система от немски тип, при която се пазят и гласовете за партиите, но се дава възможност да се гласува за личности.

"Аз съм много скептичен към този вид мажоритарна система, която се предлага в момента, защото той наистина води до загуба на гласове, до бетониране на статуквото и ако погледнете всъщност страните по света ще видите, че тя не е родила тези прекрасни неопетнени, читави политици. Доверието в тях не е по-високо отколкото в България... Надявам се, че следващият парламент наистина няма да се поддаде на уличен натиск и да приеме една система, която аз съм убеден, че няколко месеца по-късно ще изкара хората на улицата, когато видят, че в парламента са влезли точно тези 2 или 3 парти, които те най-много ненавиждат", каза Проданов.

Засега единствено ГЕРБ подкрепя напълно искането на Слави Трифонов за приемане на предложената от референдума 100% мажоритарна система, докато БСП, националистите, ДПС и десните партии са против.

Коалицията обяви, че стартира от 3.5% и има шанс да влезе в НС

Лидерите на АБВ и "Движение 21" изразиха увереност, че на изборите през март коалицията им ще прескочи 4-процентовата бариера.

Проданов каза, че двете формации имат общо над 200 хиляди гласа на президентските избори, което ги поставя над прага за влизане в парламента и им дава възможности за правене на политики. Той коментира, че в последните години социолозите не познават в прогнозите си.

Татяна Дончева отбеляза, че според проучванията двете формации имат сумарно 3-3.5 процента, което е много добра стартова позиция за предстоящата предизборна кампания.

"Заедност" е второто ни най-силно оръжие, коментира тя и даде пример с патриотите, които също се обединили след не по-малко леки преговори.

Сред гостите на събитието бяха досегашният лидер на АБВ Георги Първанов, зам.-председателите на АБВ Мариана Тодорова, Румен Петков, Трендафил Величков и Марин Киров, както и зам.-председателят на "Движение 21" Данаил Георгиев, членовете на НИС Лидия Чорбанова и доц. Пламен Ралчев и др.

В отговор на въпрос Дончева коментира, че може да е имала всякакви различия с Георги Първанов и Румен Петков, но, по думите ѝ, те са политици с много сериозен потенциал, в който никога не се е съмнявала. Смятам, че времето убеди и тях в моя потенциал, добави тя.

Споделяне

Още по темата

Още от България