АБВ и Татяна Дончева надминаха БСП с иновационен фонд за 1 млрд. лв.

Коалицията предлага възраждане на трудовите войски

Константин Проданов и Татяна Дончева

Коалицията "АБВ – Движение 21", която се обяви за лява алтернатива на БСП, надмина левицата по предизборни обещания.

След като БСП предложи да създаде фонд "Индустрия" от 500 млн. лв., които държавата да инвестира в производствени предприятия в райони с висока безработица, във вторник и коалицията "АБВ – Движение 21" обяви подобна идея. В случая обаче става дума за Национален инвестиционен фонд с ресурс от около 1 млрд. лв., който ще бъде предназначен за инвестиции в райони с високотехнологични производства със силен експортен потенциал.

Фонд "Индустрия" на БСП в последно време е критикувана за това, че повтаря порочната схема на Фонд "Региони" от времето на кабинета "Орешарски", който отпусна 500 млн. лв. за общински проекти. След одит на Сметната палата стана ясно, че идеята е добра на теория, но лоша като реализация.

"Тук, в Северозападна България, повече от всяко друго място, са необходими типа политики, които ние предлагаме. Те са свързани с по-активната роля на държавата като инвеститор, създаваща работни места. Това ще позволи да спре обезлюдяването на този край и да се възроди към растеж", коментира в Монтана лидерът на АБВ Константин Проданов.

Програмата на коалиция "АБВ - Движение 21" предвижда още премахване на плоския данък и въвеждане на необлагаем минимум.

"Залагаме на промяна в данъчната система, премахване на плоския данък, въвеждане на необлагаем минимум, който да помогне на най-бедните и да подпомогне икономическия растеж, нулев данък за реинвестираната в дълготрайни производствени активи печалба. Предвиждаме данъчни преференции за фирмите, които инвестират в изостанали региони, във високотехнологични отрасли, в квалификацията на персонала, вдигане прага за регистрация по ДДС на 100 000 лева", добави Проданов. Той обаче не навлезе в подробности.

За сравнение, столетницата няколко пъти през последните месеци промени сериозно позицията си за плоския данък. Първо предлагаше въвеждане на прогресивна данъчна скала, но в средата на януари обяви вариант, при който плоският данък ще се запази за 99% от работещите. Тогава социалистите казаха, че в предизборната си платформа ще предложат 10% данък за доходи до 10 000 лв. на месец и 20% ставка за доходите над 10 000 лв. Промяната щяла да засегне 7000 души с високи доходи.

"Лявата алтернатива" на БСП обещава още безплатни ясли и детски градини и актуализиране на парите за майчинство. За детските заведения ще са необходими между 400 и 500 милиона лева. Майките пък трябвало да бъдат стимулирани да се връщат по-рано на работа.

Сред по-екстравагантните идеи на съюза между АБВ и Татяна Дончева е възстановяване на трудовите войски, като шестмесечната служба ще е свързана с обучение и работа за неграмотни млади мъже, за да им се даде "занаят в ръцете".

Курсове за ограмотяване и квалификация трябва да има и за незавършили образование момичета, смята Проданов. По думите му това ще помогне и в борбата срещу битовата престъпност, защото сега голяма част от кражбите и престъпленията били заради липса на прехрана.

От АБВ разчитат заедно с "Движение 21" да имат поне 15 депутати. С убедителна кампания бройката може да бъде надскочена, смятат от партията.

"Преговори за участие в управление може да се водят с всички, но само на равнопоставена и принципна основа, а не в ролята на момче, което носи стиковете на играчите на голф. Направихме първата стъпка към обединението вляво, постигнахме споразумение за взаимодействие с "Движение 21". Но с другите леви формации не успяваме, все пак на сила хубост не става”, каза Константин Проданов.

Скоро се очаква коалицията да представи в цялост програмата си за управление на България. Кандидат-депутатските листи за предстоящите избори пък ще бъдат утвърдени на национален съвет в четвъртък.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?