Според Ивайло Калфин

АБВ имат готовност за преговори с БСП, но не и със Станишев

Бившият председател оставал човекът, който ще определя листите и политиката на левицата

АБВ имат готовност за преговори с БСП, но не и със Станишев

"Всичко започва с разговори и не мисля, че имаме нужда от подканяне за това нещо. Ние нееднократно заявявахме, че имаме готовност да говорим по конкретни политики, но преди да говорим за партньорство трябва да се променят няколко неща“. Това заяви в понеделник, пред Нова телевизия водачът на АБВ на евроизборите Ивайло Калфин. Той коментира заявката от вече бившия председател на БСП, но останал начело на Коалиция за България Сергей Станишев за „разговори“ с партията на доскорошния президент Георги Първанов.

При слизането си от поста в неделя, Станишев даде ясно да се разбере, че остава председател на формата, в който БСП се явява на избори в коалиция, като по този начин, той ще бъде едно ниво над новоизбрания председател на левицата. В речта си още той каза, че е готов на диалог с АБВ на Първанов, за да се противостои на ГЕРБ.  

"Сергей Станишев сега да морализаторства и да казва, че един вид ще преодолее себе си, за да седне на една маса с АБВ, не е честно. Всъщност ние предупреждавахме, че зависимостта от корпоративни интереси, неясното управление и липсата на ангажимент за изпълнение на политическите ангажименти ще свали БСП от власт", каза Калфин.

По думите му, на конгреса на БСП, на който Михаил Миков бе избран за нов председател на партията, не са били дадени отговорите на тези въпроси. Даже напротив - истинските причини защо има проблем в левицата били скрити.

"Както един колега каза - вчера изборът беше между широчината на третия и четвъртия етаж на „Позитано", добави Калфин, но допълни - „Миков има шанс да разчете проблемите в левицата, но ако продължим със същата политика, нищо няма да се промени в социалистическата партия".

"Станишев сам се доведе до ситуация, в която стана абсолютно неприемлив. Той се провали в управлението на БСП. За нас партньорът е председателят на БСП, а не Станишев", подчерта Ивайло Калфин.

"Със слизането на Сергей Станишев от председателството на БСП, той остава човекът, който ще решава каква ще е програмата и какви ще са листите и кои ще са депутатите в следващия парламент в „Коалиция за България". За мен, за да има отворени врати за диалог, то трябва да затворим страницата на миналото и да кажем къде бяха разликите. АБВ се появи точно заради ръководството, в което активно участваше и Михаил Миков", уточни Ивайло Калфин.

Споделяне

Още от България