АБВ издига Ивайло Калфин за президент

Бившият министър в кабинета "Борисов" нямало да критикува премиера, а "модела Плевнелиев"

Сн.: БГНЕС

Партия АБВ издигна за кандидат-президент Ивайло Калфин, който допреди три месеца бе вицепремиер и социален министър в кабинета на Бойко Борисов. Лидерът на АБВ Георги Първанов съобщи в четвъртък, че Калфин е издигнат от коалиция от 7 партии и носи името "Калфин – президент". В тези избори ГЕРБ са основният ни конкурент, другите са ни опоненти. Нашата принципна полемика ще бъде по отношение на модела "Плевнелиев", каза лидерът на АБВ.

Калфин е сред най-популярните политици у нас и издигането му ще раздели левите избиратели, които трябва да избират между трима кандидати – Калфин, издигнатия от БСП ген. Румен Радев и бившия червен депутат и настоящ лидер на "Движение 21" Татяна Дончева.

Това ще е втора поредна кандидат-президентска кампания за Калфин, който през 2011 г. бе номинация на БСП и стигна до балотаж, който бе спечелен от кандидата на ГЕРБ Росен Плевнелиев. След това бившият държавен глава Георги Първанов учреди своята партия АБВ, която се отцепи от БСП. Двете леви партии предприеха стъпка към единение това лято, обеднявайки се около президентската номинация на бившия шеф на Военновъздушните сили Румен Радев, но задругата бързо се разпадна заради отказа на партията-майка да приеме коалиционните условия на АБВ. Раздорът очевидно е сериозен, защото АБВ отказа да подкрепи Радев, дори след като БСП реши да го издигне от името на инициативен комитет.

Кандидатът за вицепрезидент на Калфин все още не е определен, но това щяло да се случи до 10 дни.

Двамата ще бъдат издигнати от коалиция "Калфин-президент", в която влизат АБВ, движение "Гергьовден", ГОРД, "Партия на Зелените", ОБТ и партия "Либерали". Първанов окачестви коалицията като "интересна, симпатична и перспективна", като всички участници в нея били равнопоставени. Първанов допълни, че тази коалиция ще се яви заедно и на парламентарните избори и ще отстоява идеята му за "третия път".

Лидерът на АБВ специално изтъкна качествата на Калфин като политик, заслугите му при взимането на важни за страната решения, докато е бил външен министър в кабинета "Станишев", после евродепутат и накрая вицепремиер и социален министър на Борисов. "Ивайло Калфин имаше ключова роля в процеса на ратификация на договора ни с ЕС, той имаше решаваща роля за приемане на закона за дипломатическата служба, негова е заслугата за придвижването на пенсионната реформа, която залежаваше, той и досега е безспорен авторитет по финансовите въпроси в ЕС, той е човек с дългосрочно стратегическо мислене", каза Първанов.

Дилов: БСП ще бъдат възнаградени с пост в правителството

Избираме човек, за когото да не се срамуваме като стане президент, заяви Любен Дилов- син, който е коалиционен партньор на АБВ. Спешно се нуждаем от човек, който успешно може да говори и на Изток, и на Запад. Не виждаме нищо по-добро на терен. Няма нито една кандидатура, която да смени модела, искаме да предложим на българите интелигентен избор, каза още той. За съжаление БСП приватизираха ген. Радев, те направиха това користно и ще бъдат възнаградени след промените в правителството, които предстоят след изборите, каза още Дилов.

Георги Първанов посочи, че коалицията "Калфин-президент" е от равнопоставени партии и се прекръсти заради спекулациите, че АБВ искала коалиция с БСП за президентския вот, за да заемат хора от партията му челни места в червените листи на следващите президентски избори.

Пакт за ненападение с ГЕРБ, под прицел - "моделът Плевнелиев"

"ГЕРБ ни е конкурент. Другите са ни опоненти", заяви още Първанов. Полемиката щяла да е по отношение на модела "Плевнелиев".

Кандидатът на АБВ пък ясно даде да се разбере, че не възнамерява да бъде особено опозиционно настроен към Борисовата партия. "Това не са избори за парламент. Критиките ми са срещу начина, по който работи президентската институция", каза Калфин и допълни: "Той е президент на всички българи, не само на най-красивите и най-надарените".

Калфин добави, че разбирането му за независимост не включват самоцелна конфронтация с управляващите - от президента не се очаква да бъде във война или в пълен мир с всички, а да е институцията, която да помага на останалите държавни институции да работят заедно в интерес на гражданите: "Няма трудни въпроси в държавата. Когато си откровен с хората и когато не подбутваш неудобните теми настрани, а търсиш решението, българинът разбира, когато управниците му са честни и работят в негов интерес".

Калфин обяви, че ще се бори за промяна на статуквото на "Дондуков"2. Той повтори, че имал добри отношения с Бойко Борисов, докато бил вицепремиер във втория му кабинет. По отношение на критиките, че сменял партиите, Калфин, който два пъти е напускал БСП, заяви, че винаги се борел за каузи.

"Независимостта на президентската институция се определя от дългогодишния опит и политически позиции, потребността, смелостта, да се отразяват позиции, които понякога са различни от основния поток. За мен кандидатите за президентската институция би трябвало да определят ролята си въз основа на това какво са показали по отношение на самостоятелност. Българските граждани имат нужда от малко спокойствие и дългосрочна перспектива. Международната обстановка около България е особено напрегната. В международната политика България трябва да си създаде приятели. Това страните от ЕС, но и от нашия регион - Балканите и Черноморския регион", каза Калфин.

Трябва да разберем, че българските граждани искат спокойствие и дългосрочна перспектива за семействата и децата си, отбеляза той.

И още - президентът би трябвало да има социална чувствителност, каза Калфин, като даде за пример двата мандата на Първанов.

Той допълни, че няма претенции за повече пълномощия, каквито са щенията на Първанов, който сам имаше амбиции да се кандидатира за трети мандат. Според него президентската институция може да бъде достатъчно активна и в рамките на тези, които има.

"С БСП няма да се занимавам, ръководството на БСП излъга тежко своите избиратели и нас. Аз с лъжци, имам предвид председателката на БСП, нямам какво да говоря", каза Калфин в отговор на въпрос.

"Ивайло Калфин, от всички кандидати, като ги сложим един до друг, най-добре се вписва в представата ни за държавен глава", заяви лидерът на АБВ Първанов, добавяйки: "Не се казва "Калфин - кандидат за балотаж".

Според него въпросът не е да се смени един "посочен" президент с друг. Това, което ни предлагат от "Позитано" е същото - свалиха се показно военните пагони и сложиха се партийните пагони, коментира Първанов.

Споделяне

Още от България