АБВ лансира идеята за общо споразумение за излизане от кризата

Първанов е готов да разговаря с ГЕРБ, но само при ясни намерения на Борисов

Росица Янакиева, Георги Първанов, Ивайло Калфин по време на пресконференцията на АБВ в понеделник. Сн. БГНЕС

АБВ има готовност за конструктивно партньорство с парламентарните политически сили, преди всичко за излизане от кризата, обяви в понеделник лидерът на партията Георги Първанов (президент 2002-2012 година). Първанов лансира идеята всички парламентарно представени партии да приемат общ документ под името "Партньорство за излизане от кризата".

АБВ е готова да се включи в обсъждането на управляващата коалиция, но само след като станат ясни намеренията на ГЕРБ.

Според АБВ темите, по които може да се търси съгласие са актуализацията на сегашния бюджет и приемане на новия за 2015 година, проблемите в енергетиката, стабилизиране на банковия сектор заради кризата в КТБ, стимулиране на бизнеса, намаляване на административната тежест и мерки в социалната сфера. Първанов каза, че трябва да се търси съгласието на АБВ по всеки отделен законопроект.

Той коментира, че още в началото на следващото Народно събрание АБВ ще представи своите идеи за въвеждане на необлагаем минимум на доходите. От АБВ ще предложат в първите дни на парламента създаване на анкетна комисия, която да разнищи всичко, което се е случило в енергийния сектор, за да се стигне до обективните и субективните причини за кризата.

"На първо място трябва да се търси изход от кризата. Нови избори ще бъдат катастрофа", смята Първанов.

Той посочи, че имат твърде много различия с този дясноцентриски формат, който е бил обявен, и ще трябват много усилия за преодоляване на различията. Според него идеята за експертното правителство е умряла за дълго след кабинета "Орешарски".

"Поздравих Борисов с есемес за победата, в напрегнатия ден не сме се чули, а и инициативата трябва да е на победителя. Ние няма да се самопредлагаме, нещо повече - акцентирам на сериозните различия, които има помежду ни", каза той.

Първанов обяви, че е доволен от резултата на своята партия, предвид факта, че АБВ успя да влезе в парламента още при първия си опит. Според него потенциалът на АБВ е много по-голям, защото подкрепата за партията е нараснала с 50% спрямо евровота.

"На този етап нямаме основания да твърдим, че изборите бяха честни и демократични. Напротив - има много данни за мащабен процес на покупко-продажба на гласове в цели региони от няколко партии, особено една от тях, която много се хвали сега с разширеното си влияние в ромския етнос", коментира Георги Първанов, имайки очевидно предвид ДПС.

Лидерът на АБВ допълни, че партията му би подкрепяла разумни инициативи на БСП, но показа, че се е засегнал от коментара на лидера на БСП Михаил Миков за "автентичната лява партия".

"Дочувам декларации кой е по-автентичен, кой е по-ляв, няма да участваме в това състезание на декларации, ще се доказваме със социални стъпки, с конкретни действия", каза лидерът на АБВ.

Споделяне

Още от Избори 2014