АБВ: Миграционният натиск сериозно отслабва възпроизводството на нацията

Партията на Първанов иска анкетна парламентарна комисия за мигрантския поток

Парламентарната група на АБВ иска създаване на временна анкетна комисия, която да оцени ефективността в действията на изпълнителната власт на централно и местно ниво относно разрешаване или поне нормализиране на т.нар. бежански проблем. Това обяви в Народното събрание в петък зам.-председателят на групата Михо Михов.

Групата е започнала събиране на необходимите минимум 48 подписа на народни представители за създаване на такава комисия. От АБВ предлагат комисията да е съставена на паритетен принцип - по двама депутати от всяка група, и да е със срок на действие един месец.

Многогодишният миграционен натиск върху българските граници е сериозно безпокойство и сериозно отслабва системата ни за национална сигурност, спокойствието на българските граждани и възпроизводството на нашата нация, заяви Михов.

Според него разходваните значителни български и европейски финансови средства, гранични и войскови ресурси не са довели до желания резултат.

Михов заяви, че има нужда от парламентарен контрол и ревизия на постигнатото при "изграждането и недоизграждането на т.нар. преградно съоръжение - ограда", на изразходваните средства и положените усилия от МВР, Министерството на отбраната и Министерството на външните работи.

Георги Кючуков заяви, че германски съд е взел решение за връщане на над 1000 души, които са получили бежански статут в България. Трябва да се провери как се дава бежански статут в България на мигрантите, смята той.

Според него се подценява и възможността за мигрантски поток през морската ни граница.

Споделяне

Още от България