АБВ напада Нинова в стил ГЕРБ: "Не гледай на "Коалиция за България" като на "Техноимпекс"

АБВ напада Нинова в стил ГЕРБ: "Не гледай на "Коалиция за България" като на "Техноимпекс"

Не бива да гледаш на "Коалиция за България" като на "Техноимпекс", заявява лидерът на партия АБВ и новата "Коалиция за България" Румен Петков по адрес на председателката на БСП Корнелия Нинова. Между двете партии върви ожесточен сблъсък заради решението на АБВ да се яви на изборите като "Коалиция за България". Това е името, под което БСП участва на предишни парламентарни избори и така се наричаше парламентарната ѝ група.

"Да излезеш през парадния вход и да се мъчиш да влезеш през задния- по-голямо унижение за Първанов едва ли може да има", заяви преди ден Корнелия Нинова.

"Когато си бил президент на държавата и си стоял на парадния вход, да се опитваш да се върнеш в политиката през задния, като крадеш името на собствената си партия, за да помогнеш на опонентите ѝ - по-голямо унижение за Георги Първанов едва ли може да има", коментира Нинова по време на посещение в село Дивотино.

АБВ бе основана от бившия президент и лидер на БСП Георги Първанов по време на втория му президентски мандат. Той разцепи бившата си партия, която обаче успя да удържи основния си електорат, докато АБВ губи позиции.

"Коалиция за България" е марка на левицата от 2001 г., когато Георги Първанов спечели президентските избори, а след това през 2005 г. социалистите се явиха на парламентарните избори под същото име и Сергей Станишев стана премиер. Лявата коалиция се преименува през 2014 г. на "БСП Лява България", а след идването на Нинова те вече се нарича "БСП за България".

Отговорът на Румен Петков до Нинова с нападки за "Техноимепкс" наподобява силно атаката на ГЕРБ срещу нея, което предизвиква съмнения дали АБВ не изпълнява поръчка на управляващите срещу БСП.

Петков твърди, че публикувал коментара си във Фейсбук, но Нинова го изтрила и затова сега го разпраща като съобщение до медиите.

"Скъпа Корнелия, пиша "скъпа", защото ще струваш прекалено скъпо на БСП и на България. Първото не е мой проблем, но не бива да гледаш на "Коалиция за България" като на "Техноимпекс", се казва в писмото на Петков.

"Как си се сдобила с "Техноимпекс" знаете ти и Иван Костов. Как сте разгонили партиите от "Коалиция за България" знаете ти, Сашо Радославов (ДСХ), Елена Нонева (ПДС), Катя Атанасова (ОБТ) и Спас Панчев (Земеделците). В "Коалиция за България" винаги е имало атмосфера на взаимно уважение между равнопоставени политически партии, която ти може би няма да разбереш", пише още Румен Петков.

"Коалиция за България" ще ражда и отстоява идеи, защото българската политика има нужда от това, каза Георги Първанов цитиран от "Фокус". "В момента, в който се появи името на новата коалиция в публичното пространство, прочетох различни реплики и закачки", коментира той. "За нас тримата (с Румен Петков и Ивайло Калфин) това е сантимент. Преди 20 години ние с г-н Петков, заедно с проф. Кръстьо Петков, Николай Камов, Александър Радославов сме създавали една коалиция, която постави в основите си истински работещи ценности, както социални, така и национални", добави той. Според Първанов моделът на управление в страната трябва да се смени: "Ние сме алтернатива на двуполюсния модел на българската политика".

Листата на "Коалиция за България", която обединява 7 формации, ще бъде готова през новата седмица, съобщи в Бургас Румен Петков.

"БСП предпочете самотата, да няма партньор. Ние направихме няколкократни опити да създадем предпоставки за формирането на широка лява, лявоцентристка и патриотична коалиция. Аз лично съм се обърнал писмено към ръководството на Българската социалистическа партия и то без всякакви условия", каза Петков и добави:"Нито аз, нито Първанов, нито Калфин имаме претенции за участие в каквито и да са листи. Не говоря за предстоящите евроизбори, говоря по принцип. Не сме поставяли предварително разговор за участие в листа за евроизборите. Защо ръководството на БСП не пожела да води такъв разговор, не пожела да се сформира широка лява патриотична коалиция, не мога да гадая, не мога да разсъждавам от тяхно име, но така или иначе сформирахме "Коалиция за България", политически проект със стратегически характер, със съзнанието, че тръгваме на дълъг политически път".

По повод представената листа на ГЕРБ Румен Петков коментира: "Асансьорът на Цветанов ще ги свали до половината".

Споделяне

Още от България