АБВ нападна военния министър заради архивите на военното разузнаване

Ненчев отхвърли обвиненията в предателство: Ще станем по-свободни

АБВ нападна военния министър заради архивите на военното разузнаване

АБВ откри огън срещу Комисията по досиетата ден, след като стана ясно, че военното разузнаване най-накрая ще изпълни закона и ще ѝ предаде целия си архив. Според зам.-председателя на партията Румен Петков това е "груба грешка, която ще има необратими последици". Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин върна дебата за закриването на комисията и определи целия механизъм за отваряне на досиетата като ненужен и вреден на държавата.

На този фон военният министър и председателят на комисията по досиетата обявиха, че в случая не може да става дума за предателство, а за изпълнение на закона.

"Странно е в една правова държава да се обвинява в предателство някой, който изпълнява закона", каза Ненчев.

Решението е силно непопулярно в средите на разузнавачите и други сегашни и бивши военни. БСП също оказваше остра съпротива.

Комисията да бъде закрита

Ивайло Калфин заяви, че целият процес с отварянето на досиетата е порочен. Според него комисията трябва да се преобразува в Център за историческа памет, а държавата да си запази досиетата и документите, които са свързани с държавната сигурност.

Комисията е доказала, че не може да опазва информация, която не трябва да изтече, заяви той.

Досега комисията изпълнява стриктно Закона за досиетата, приет по време на управлението на тройната коалиция.

"Двайсет и шест години след промените не вярвам доколко в досиетата е цялата информация и доколко е обективна информацията, която има там", каза Калфин.

В сряда Ненчев задължи със своя заповед новия шеф на военното разузнаване Йордан Бакалов да предаде всички документи на разузнаването, въпреки дългогодишната остра съпротива на службата.

Според Румен Петков стъпката е рискова, защото Комисията по досиетата не е готова да опази чуждите граждани. Аз не виждам кои нормални чужденци ще се ангажират да работят за нашето разузнаване, коментира Петков. Според него "това разсекретяване е престъпно".

Ивайло Калфин разкритикува и решението на президента Росен Плевнелиев да не назначава за посланици дипломати с досиета.

"Mога да ви кажа, че когато един дипломат работи и за разузнаването това е най-нормалната практика в 90 процента от случаите, а в момента единствените жертви са тези дипломати, които президентът отказва да назначи за посланици, защото са си вършили работата навремето, и които са изключителни професионалисти, работили за България - впрочем с много шарени политически възгледи, понеже познавам голяма част от тях, добави вицепремиерът.

Ненчев: Предаването на архива ще ни направи по-свободни

"Предаването на архива ще отвори нова страница, ще ни направи по-свободни", коментира Ненчев.

Той каза, че е убеден, че законът гарантира сигурността на хората, чиито имена са в тези архиви, и "нито един чужд гражданин няма да бъде изложен на каквато и да е опасност".

Председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов каза от своя страна, че очаква до края на годината въпросът най-накрая да бъде решен.

"Преекспонира се темата за националната сигурност, за предателството от страна на служба "Военна информация". Това беше умишлено експонирано, за да не се изпълни в цялост законът до този момент", каза Костадинов пред БНР.

_______________

Този документ е  създаден с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Фондация ‟Инфо спейс“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България.

Споделяне
Реформирай това!

Проектът "Реформирай това!“ ще следи провеждането на управленски реформаторски мерки. Имаме амбицията да "реформираме“ и медийния подход към случващото се като сбор от отделни събития, за сметка на самите процеси.

Ако имате позиция, мнение или въпроси, с които да допринесете към темата, може да се свържете с нас тук.

Проектът се финансира в рамките на програмата за подкрепа на НПО в България по финансовия механизъм на ЕИП 2009-2014 г.

Всички писмени материали в рубриката ‟Реформирай това!“ са създадени с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието се носи от Фондация ‟Инфо спейс“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България (www.ngogrants.bg).

Още по темата

Още от Реформирай това!