АБВ направи удар: предлага доц. Мангъров за депутат

АБВ направи удар: предлага доц. Мангъров за депутат

АБВ издига кандидатурата на известния инфекционист доц. Атанас Мангъров за народен представител, съобщи в сряда председателят на партията Румен Петков. 

"Много е важно да има ярко гражданско участие в едно Народното събрание. В последните мандати това липсва", каза той.

Пред Mediapool доц. Мангъров потвърди, че е приел предложението. "Помолиха ме и аз се съгласих", каза той и добави, че все още не знае от кой район ще бъде издигнат.

Доц. Мангъров, който е дългогодишен завеждащ на Детската клиника в Инфекциозна болница, доби широка популярност през последната година като критик на марките срещу коронавируса, приемани от оперативния щаб и правителството. Въпреки това в кризисната ситуация през ноември той прие да оглави Covid отделението в Инфекциозна болница, където дълги години завежда Детската клиника.

"Трябва да си направим сметка колко ваксини ни трябват, защото вирусът няма да ни чака, той ще си върви. Опасявам се, че когато дойдат всичките ваксини, една значителна част от тях най-вероятно ще се окажат излишни", коментира той по-рано в сряда пред БНР.

В началото на т.г. премиерът Бойко Борисов поиска Мангъров да се имунизира публично с ваксина срещу коронавирус, както направиха здравния министър и други представители на оперативния щаб, за да дадат пример на населението. Доцентът отказа с аргумента, че е преболедувал и има антитела.  

Всички тези негови позиции го превърнаха в поляризираща фигура – той има огромен брой заклети привърженици, наричащи се с гордост "мангъровисти", докато несъгласните с него са известни като "антимангъровисти". Това добре описва и поляризираното обществено мнение по отношение на епидемията и Covid-мерките.

От АБВ представиха и други кандидат- депутати по сектори. За спорт са Антон Коджабашев, Георги Сталев и Цветан Антов. Номинираните за образование са Камен Семенлийски, Ирена Михайлова и Силвия Лецкова. С ресор благоустройство са Александър Стефанов и Руска Стефанова. За икономика са Любомира Ганчева и Даниел Илчев. За наука номинирани са Любомир Халачев и Пламена Заячка. С ресор култура номиниран е Веселин Плачков.

"Провел съм личен разговор за съгласието им да бъде обявена номинацита им. ГЕРБ създават правила, които да ерозират доверието на хората и които да ги отблъснат в участие в гласуването", каза Петков.

Споделяне

Още по темата

Още от България