АБВ: Не санирането, а развиването на икономиката трябва е приоритет

Михо Михов. Сн. БГНЕС

"Не санирането, а развиването на икономиката трябва да е на преден план пред управляващите", заяви депутатът от АБВ Михо Михов в декларация по повод 100-те дни управление на правителството, в което партията участва.

Тримесечната работа на правителството доведе до стабилизиране на политическата обстановка, до повече диалогичност и публичност при вземане на решенията, каза Михов.

"Тревога будят някои различия по отношение на външната политика и армията. Смятам, че следването на модела на досегашната политика не решава, а задълбочава проблемите“, заяви Михов от името на ПГ на АБВ.

"Това не е мечтаната от АБВ конфигурация, но тя е определена от българския избирател и АБВ има възможност да въздейства върху решенията в парламента и изпълнителната власт. Това е добър резултат за първите сто дни. Все още не успяваме да откроим и защитим цялостно и убедително своите цели и приоритети. Амбицирани сме да ги превърнем в основна своя задача", каза още народният представител от АБВ.

Парламентарната група на АБВ оценява по достойнство и подкрепя инициативите на вицепремиера Ивайло Калфин по отношение на осигуряването на коледните добавки за пенсионерите с най-ниски доходи; увеличаването на минималната работна заплата за 2015 година с 11.8 на сто; актуализацията на бюджета за миналата година и осигуряването на допълнителни 55 млн. лв. за предвидените за годината социални дейности; увеличаването на средствата за социална дейност с 200 млн. лв. за 2015 година и то при общо намаляване на бюджета; осигуряването на финансиране за програмата за лични асистенти до стартиране на оперативната програма през април.

До момента всички социологически проучвания показват, че доверието към АБВ, които са и най-малкият партньор в сложната правителствена конфигурация, не нараства вследствие на участието в управлението.

Вероятно това е една от причините партията да заеме по-ясна и разпознаваема позиция, като отказа  да подкрепи предложението на кабинета за нов външен дълг и настоя за допълнителни обсъждания и промени в договора.

Споделяне

Още по темата

Още от България