АБВ няма да позволи "да се мачка" прокуратурата с политическо менгеме

Сн. БГНЕС

АБВ няма да позволи да се "мачка прокуратурата с политическо менгеме" през промените в конституцията, обяви в петък лидерът на партията Георги Първанов. По думите му АБВ повече няма да гласува доверие в аванс.

В сряда партията на Първанов изненадващо извъртя позицията и гласува "против" конституционните промени, въпреки че ги подкрепи при внасянето на проекта. Прякото следствие от този вот е, че проектът няма да събере необходимите 180 гласа, за да започне веднага работата върху него. Зад промените останаха пет формации, които имат общо 174 депутата, което дава шанс законопроектът да не бъде отхвърлен изцяло.

Ако промените в конституцията не съберат 180 гласа в Народното събрание на първо четене, но все пак съберат минимално необходимите 160 гласа, проектът ще бъде гледан най-рано в началото на ноември. Липсата на подкрепа от АБВ означава, че работата върху съдебната реформа се отлага за след местните избори.

В петък Първанов критикува остро начина на вземането на решения в управляващото мнозинство. Той обясни, че не се водят предварителни разговори за постигане на съгласие по важните въпроси. Разговори за конституционните промени обаче се водиха дълго преди лятната ваканция. Преди лятната ваканция след преговори с АБВ и ДПС беше оттеглен първоначалния вариант за промени в конституцията и бе внесен втори орязан проект.

Вторият вариант бе определен като "исторически компромис" от Реформаторския блок, които гарантират за провеждането на реформата с участието си в управлението. От този проект липсва отпадането на тайния вот във Висшия съдебен съвет, зад който често се прикриват зависимостите по върховете на съдебната система.

Въпреки "историческия компромис" в сряда АБВ изненадващо обяви, че ще гласува "против" и втория проект. Аргументът на партията бе, че още не е излязла позицията на Конституционния съд за проекта.

В петък Първанов допълни и други съображения. По думите му АБВ е осигурила цели три подписа в знак на консенсуса за съдебната реформа, но това не означавало подкрепа, обясни той. От пресконференцията на Първанов не се разбра какво точно означават тези подписи. Той каза, че АБВ остава на позицията "срещу" разпределението на политическата и магистратската квота в двете колегии на Висшия съдебен съвет (ВСС). Това разпределение бе ясно още при внасянето на проекта.

Принципният въпрос, който АБВ поставя е за разпределението на гласовете при разделянето на Висшия съдебен съвет на съдийска и прокурорска колегия. Георги Първанов брани позициите на главния прокурор Сотир Цацаров за сметка на независимостта на съда. АВБ е против разпределението 6:6 на гласовете в прокурорската колегия. Това гарантира паритет на професионалната и политическата квота. Тъй като общият брой на членовете на ВСС остава непроменен, това разпределение в прокурорската квота е единственото възможно, за да се осигури превес на гласовете на съдиите над политическата квота в съдийската колегия.

АБВ принципно подкрепя разделянето на ВСС на две колегии. Фактът, че партията иска промяна на гласовете в прокурорската колегия, означава, че АБВ предпочита да има политически контрол върху съда. Това обаче противоречи на всички международни стандарти за гарантиране на независимостта на съда.

"С разделянето шест на шест в прокурорската квота се дава възможност на политиците да блокират работата на прокуратата. Ако това е реформата, и нещото, което иска Европа, нека Брюксел излезе и да го каже. Зад промените в конституцията прозира желанието на определена политическа сила да овладее последната крепост – прокуратурата. И като овладее антикорупционното звено, прави големия си шлем", каза Първанов.

Той допълни: "Не сме поемали ангажимент в споразумението си с ГЕРБ някой да мачка прокуратурата с политическо менгеме".

Първанов критикува и антикорупционния закон на Меглена Кунева, който в четвъртък беше отхвърлен на първо четене с гласовете и на АБВ. Според него този закон създавал едноличен орган и ще се отворят "хиляди бюра за професионални доноси".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?