АБВ няма да участва във внасянето на промените в конституцията

Снимка: БГНЕС (архив)

Предложенията за промяна в конституцията най-вероятно ще бъдат внесени официално в деловодството на парламента в четвъртък, без да са подкрепени с подписите на всички партии от коалицията. Това стана ясно в сряда от обясненията на депутати от ГЕРБ, които очакваха текстовете да бъдат внесени още днес, 24 часа след началото на инициативата за събиране на подписи.

Според обясненията на народни представители от формацията на Борисов въпреки че те формално разполагат с необходимите 60 подписа, депутатите искали да получат подкрепата на партиите от цялата коалиция.

Мнозинството обаче без изненада открило във вторник вечерта, че политическият съвет на АБВ е решил народните представители на първановата партия да не участват във внасянето на предложенията. На първо гласуване те също няма да участват във вота, защото промените в конституцията на първо четене се приемат или отхвърлят анблок, а не текст по текст.

В началото на днешното заседание на Народното събрание ГЕРБ започна събирането на необходимите подписи за внасянето на измененията на основния закон в деловодството на парламента. До момента са се подписали представителите на ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт. Все още се изчаква какво ще решат осемте депутати от партията "Български демократичен център".

Че АБВ няма да припознае проекта на Министерския съвет за промени в основния закон официално стана ясно още миналата седмица, когато партията обяви, че такива могат да се случат само със свикване на Велико Народно събрание. Седмици по-рано пък от формацията на Първанов обявиха свое виждане за съдебна реформа, която съвпада с исканията на настоящия състав на ВСС и главния прокурор.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?