АБВ обмисля излизане от коалицията, ако партньорите ѝ не я зачитат

Снимка: Архив

Националният съвет на АБВ ще преразгледа подкрепата и участието си в управлението "при продължаваща липса на съгласуваност между партньорите и координация на провежданите политики и забавяне на договорените в Политическата декларация мерки". Това реши във вторник широкото партийно ръководство, съобщиха от пресцентъра на АБВ.

Националният съвет на АБВ дава висока оценка на участието на представителите на АБВ в изпълнителната власт. Формацията обаче отчита като неработещ механизмa за координиране на политики между партиите, подкрепящи правителството, което създава невъзможност за партньорско сътрудничество и споделяне на отговорността за управлението.

Хората на Първанов са неудовлетворени от факта, че по голяма част от договорените в Политическата декларация (подписана между ГЕРБ и АБВ) приоритети няма видима работа. Българските граждани очакват бързи и енергични действия за укрепване на държавността и справедливостта от правителството и парламента, а не обещания и бъдещи ангажименти.

Широкото партийно ръководство упълномощава Изпълнителния съвет на АБВ в едноседмичен срок да приеме критерии за оценка на работата на правителството, основани на предизборните ангажименти на партията и договореностите в Политическата декларация. Трябва да се излъчи контактна група, която да проведе официални разговори с партньорите, на които да представи оценката за изпълнението на Политическата декларация и за механизмите за партньорска координация.

Национална конференция, която е насрочена за 26 април, ще се произнесе окончателно за това дали АБВ ще остане в управлението.

Споделяне

Още по темата

Още от България