АБВ обвини БСП, че снимали кой ходи на предизборните им срещи

Първанов се зарече да стане фактор в Народното събрание

Снимка: БГНЕС (архив)

Много хора бяха отблъснати от АБВ. На някои наши срещи в страната БСП снимаше дори с камери кой ще влезе да се види с нас, обяви на пресконференция в понеделник водачът на листата на АБВ Ивайло Калфин. Оценката на партията за участието във вота е, че резултатът от 4.04% е по-малък от очакваното. Лидерът на АБВ Георги Първанов се зарече неговата формация да стане фактор в следващия парламент.

 

В същото време от АБВ уточниха, че не търсят грешки само в другите партии и вече са провели откровен разговор помежду си, дори недипломатичен, но без да има разсърдени.

 

Първанов допълни, че АБВ ще търси сътрудничество с партии, които имат сходни идеи с техните, но бе изключена възможността за общи действия с БСП, докато тя се управлява от това ръководство. Първанов поздрави и победителите във вота.

 

"Това беше едно състезание на изборни технологии, на пари и медийно влияние. Кампанията беше наистина мръсна, подла, компроматна. Ние от АБВ го изпитахме в особено голяма степен на гърба си. Мнозина от нашите членове и симпатизанти го изпитаха професионално, в бизнес отношенията си. Дочувахме за едни невиждани купувания на гласове. Надяваме се прокуратурата и всички компетентни органи да си свършат работата добре", допълни президентът Първанов (2002-2012 година).

 

Той обясни, че АБВ са се опитали да направят най-скромната кампания, която някой е правил в хода на тези избори.

 

"Опитахме се да търсим идейната дискусия, а не личностния сблъсък. Не се постигна. Ивайло Калфин беше на няколко дебата, Сергей Станишев така и не се появи. Нашият резултат е по-малко от онова, което ние очаквахме. Добре помня, че в един дълъг период, прогнозите за нас бяха 0.5% и 1.5%. Макар и неудовлетворителен на този етап, е добра база за следващите избори, които предстоят. Нашите възможности са по-големи”, каза още Георги Първанов.

 

В отговор на въпрос кои все пак са възможните партньори на АБВ Ивайло Калфин заяви, че отсега му е трудно да изключва определени партии.

 

"Както гледам коалиционната политика сега в България, нас в нея няма да ни видите. Аз си представям чисто европейска коалиция при абсолютно ясни принципи и отговорности. Аз се опитвах да заобикалям конфронтация с БСП от уважение към хората, които гласуват за БСП, но ми е трудно да си представя коалиция със сегашното ръководство на БСП", каза Калфин.

 

По думите му голяма част от българите "не искат изборът в живота им да бъде БСП или ГЕРБ с някаква гарнитура от Бареков или ДПС".

 

"Нашият резултат е по-малко от това, което ние очаквахме. Искам да поздравя победителите в тези избори, да изразя уважение към всички онези, които подкрепиха други партии и коалиции, и се отнасяме с голямо разбиране към онези, които и на тези избори не излязоха да гласуват. Наша е отговорността, на политиците за това, че не сме успели да ги мотивираме, да участват в тези избори, които са важни за България”, посочи той. Първанов каза още, че тази кампания не бе сблъсък на личности, на идеи.

 

"В личен план не съжалявам, че няма да бъда евродепутат. Политиката има за цел да се постигат успехи в полза за обществото, а не да се търси някое топло място. Пожелавам на бъдещите евродепутати да надминат високата летва, която аз поставих", каза Калфин.

Споделяне

Още от България