АБВ отклони апела на БСП за единна листа: "Случаят е приключен"

Първанов: С искането за референдума Плевнелиев прави услуга на управляващите, а те на ГЕРБ

Ивайло Калфин и Георги Първанов. Сн. БГНЕС

Георги Първанов и съмишлениците му от АБВ остават непоклатими в решението си да се явят на евроизборите с паралелна лява листа. "Случаят е приключен, забравете", заяви Първанов в петък по повод призива на лидера на БСП Сергей Станишев за единна листа и "другарски" разговор за изглаждане на различията по време на партийния пленум в събота.

 

"Не съм човек, който си мени мнението от днес до утре, и по шест пъти на седмица, както правят някои хора на "Позитано" 20", коментира бившият президент и лидер на БСП на пресконференция в петък. "Днес е ден за размисъл, да оставим ръководството на БСП да размишлява преди Националния съвет", пошегува се той с изпробваните досега от "Позитано" методи на моркова и тоягата спрямо АБВ.

 

Очевидно стреснат от социологическите прогнози за изборните резултати на БСП след разделението, а и заради репутацията си като лидер на ПЕС, преди ден Сергей Станишев направи отчаян опит да убеди АБВ да се завърнат в лоното на партията-майка в името на партийната, националната и европейската кауза. Той призова да забравят "тежките думи" и да изгладят различията на другарски разговор по време на предстоящия пленум и след това партиен конгрес.

 

"В понеделник ни изключиха, във вторник ни самоизключиха, в сряда продължиха, в четвъртък ни призоваха. Трудно мога да направя прогноза каква мисъл ще осени ръководството в събота", коментира бившият вътрешен министър Румен Петков. Всички тези въпроси нееднократно са поставяни на пленума, но са били арогантно отклонявани, затова не мисля, че този апел е чистосърдечен, добави той.

 

"Каквото имах да кажа, съм го казал", заяви Първанов, който категорично отказа да коментира БСП и така остави Станишев и компания сами да решават тежката дилема дали да изключат или не членовете на АБВ.

 

Игнорирайки терзанията на "Позитано", Първанов и евродепутатът Ивайло Калфин, който ще бъде водач на листата на АБВ, обявиха пет национални приоритета, по които настояват партиите да постигнат съгласие в някакви рамки, "а после нека всяко правителство си пише програмата". Те посочиха, че именно това е техният отговор на исканията на "Позитано" 20 за разговор.

 

"Отговорът на "Позитано" може да бъде елегантен, цивилизован и силен, като поеме една от тези теми, т.е. като влезем в режим на диалог като държавници, а не да се джафкаме непрестанно”, коментира Георги Първанов.

 

"Първата и основна тема над всички е демографията в България, другите опорни теми са икономика, образование, здравеопазване, държавността и доверието в институциите”, изреди Калфин, който посочи и проблемите на държавата: "бедност, мизерия, поляризация на обществото, несправедливост и още по-голямо чувство за несправедливост”.

"Липсват дългосрочни приоритети и институции, на които хората имат доверие”, каза Калфин. Според него властта в момента е един балон, в който стоят политически лидери. "Това, което искаме ние, е да спукаме балона”, декларира той.


"Президентът прави голяма услуга на управляващите, а управляващите – на ГЕРБ"

 

Първанов разкритикува както президента Росен Плевнелиев за поискания референдум за изборните правила, така и управляващите за реакцията им спрямо тази инициатива.

"Плевнелиев прави голяма услуга на управляващите, защото отклонява вниманието от значими и болезнени въпроси, които са обект на една предизборна европейска кампания", смята бившият държавен глава.

"Мнозинството сбърка като влезе с бутонките на президента", продължи той. "По този начин те правят голяма услуга на ГЕРБ, тъй като Борисов каза веднага, че ако не се приеме идеята за референдум, партията му ще организира подписка. Така той хем ще мобилизира структурите си преди изборите, хем ще привлече отново към себе си разочарованите от него. Те ще си кажат, че той подкрепя разумни идеи", обясни Първанов.

Изборен кодекс "Манолова – Фидосова"

 

Първанов разгроми основната "опорна точка" на БСП и ДПС – че с искането си за референдума Плевнелиев иска да саботира внесения от социалистите нов Изборен кодекс, с което правел услуга на ГЕРБ, тъй като евроизборите ще се проведат по кодекса на Искра Фидосова. Бившият президент разби внушенията на БСП, че изборният закон, внесен от Мая Манолова е радикално различен от сега действащия.

 

Според Първанов в идеите на Плевнелиев за референдум има логика, защото продуктът на Манолова, приет на първо четене "е семпъл" и "по същество не се различава особено от закона на Искра Фидосова". "Ако бъде приет, ще имаме всички основания да си коментираме кодекс "Манолова-Фидосова", допълни Първанов.

 

Той припомни, че е застъпник на мажоритарното гласуване (по негово настояване през 2009 г. тройната коалиция прие смесена система и БСП не успя да спечели нито един мажоритарен кандидат – бел.ред), но поиска от Росен Плевнелиев да изясни как точно вижда гласуването за личности.

 

"Експертите на президента трябва да дадат и своя отговор за задължителното гласуване – ще има ли санкция, или не? Как ще се санкционират българите в чужбина? Ако няма да има санкция, това задължително гласуване ли ще е?", попита още Първанов.

 

Той се изказа в подкрепа на електронното гласуване, но смята, че страната все още не е готова за него.

 

Плевнелиев като ген. Шарл де Гол – да се оттегли при провал на референдума

По думите на Първанов ако референдумът, предложен от Росен Плевнелиев се проведе, но се провали, то държавния глава трябва да си подаде оставката, както е направил генерал Шарл де Гол .

"Отдавна застъпвам идеята държавния глава да може да инициира сам допитвания до гражданите. Но тук стои личният авторитет. И ако те не са успешни, редно е той да подаде оставка", допълни Първанов.


Той прогнозира, че дори да се свика допитване по въпросите, лансирани от държавния глава, то едва ли ще е легитимно, тъй като бариерата е колкото беше активността на последните парламентарни избори - 54%. "Знаем, че на евроизборите избирателната активност ще бъде доста по-скромна. Това не означава ли, че ще компрометираме идеи, които има как да се реализират", попита Първанов.

По думите му преди да лансира идеята си за референдум, Плевнелиев е трябвало да проведе диалог за промяна на закона за допитванията и високата бариера, за която отново призна вина.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?