АБВ подава ръка на БСП за общи кандидати на местните избори

Формацията на експрезидента е с „особено мнение“ за съдебната реформа

АБВ подава ръка на БСП за общи кандидати на местните избори

АБВ подава ръка на БСП за издигане на  общи кандидати за кметове на местните избори наесен. Това съобщи лидерът на формацията Георги Първанов пред Нова телевизия.

"Готови сме да обсъждаме съвместни кандидатури за кметове и формули за участие със смесени или отделни листи при необходимост. Ще развием идеите си за това как да изглежда новата лява идентичност, ангажирани не само с традиционните социални слоеве, но и към активните", каза бившият президент.

Според него пред България има много големи предизвикателства и тя не може да се развива без силна левица. "Ако ние не го разбираме, толкова по-зле за нас", смята Първанов. По думите му местните избори ще бъдат първият рубикон за волята и готовността на АБВ да си сътрудничи с БСП.

Бившият президент не скри амбицията си да стане обединител на новата левица.

АБВ ще предложи също в референдума за задължителното гласуване, който ще бъде проведен заедно с местните избори тази есен, да бъде включен и въпрос за мажоритарния вот. Партията на Първанов предлага 50% от народните представители да се избират мажоритарно.

В събота АБВ ще отбележи първата годишнина от рестарта си на среща в НДК, на която са поканени и БСП.

АБВ са част от управляващата коалиция между ГЕРБ и Реформароския блок, която се подкрепя и от Патриотичния фронт. Първанов не отговори еднозначно добре ли се чувства формацията му в управлението. "Вижда се - АБВ не скача, не се мръщи заради кадрови назначения, АБВ спори за политики и това е разликата между нас и останалите коалиционни партньори. Лесно е да се парадира с лява политика на барикадите, трудно е да се прави, когато си в управлението", коментира той.

АБВ с особено мнение за съдебната реформа

Бившият президент критикува и стратегията за съдебната реформа. Според него този проект е слаб, защото е написан декларативно и има доста клишета. "Нека ни убедят партньорите, само заради евродоклада не става", каза Първанов.

Бившият президент уточни, че АБВ ще подкрепи стратегията, но ще има своето "особено мнение" и ще го изрази тогава, когато се обсъждат законите. Според него трябва да се смени подходът, като се създаде помощен орган към Народното събрание, в който да се обсъждат детайлно всички аспекти с експертите от съдебната система и тогава да се приеме нещо, което ще бъде непробиваемо.

Първанов беше предпазлив в оценката си за персонални промени в службите като смяната на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и председателя на ДАНС Владимир Писанчев. От гледна точка на медийната информация, по-скоро те трябва да си отидат, но е вероятно да има детайли, които аз не знам - за конкретни акции, сполучливи или не, коментира бившият президент.

Той подкрепя да се реализира идеята за "Южен поток", който да мине по трасето на НАБУКО. Премиерът вече я разви в Брюксел, по-важното е да убедим Москва и Турция, добави Първанов.

Той се обяви и за реформа в БДЖ, но според него без държавна субсидия няма как да стане. Аз съм затова да се търсят ресурси и да се осигури транспорт до най-отдалечените селища. Когато няма училище, здравен пункт и транспорт, там всичко приключва - няма да има живот, няма я държавата, каза Първанов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?