АБВ предлага да се гласува машинно от 2018 година

Проектът предвижда промени в ЦИК с включването на членове от нови парламентарни партии

Сн.: БГНЕС

От 2018 година да се въведе машинно гласуване в цялата страна, предлага законопроект на АБВ, внесен в Народното събрание. Проектът предвижда също съставът на ЦИК да се допълва всеки път след парламентарни и евроизбори.

"С оглед обществените нагласи и потребности от електронно гласуване и особено с оглед честното и справедливото отчитане на изборните резултати, намаляване подправянето на протоколи и снижаване на високия брой недействителни бюлетини, сме убедени, че възможността за машинно гласуване като разновидност на електронното гласуване трябва да бъде разширена", се казва в мотивите към законопроекта за промяна на Изборния кодекс.

Партията на Георги Първанов иска на предстоящите президентски избори да се гласува машинно в най-малко 5000 секции, което е десет пъти повече от предвиденото в действащия закон.

Предлага се още съставът на ЦИК да се допълва всеки път след избори за Народно събрание и Европейски парламент, за да се гарантира представителството на парламентарните формации. Партията твърди, че няма пречка съставът на избирателната комисия да бъде увеличаван над предвидените сега 18 членове.

АБВ нямат представител в ЦИК, чийто настоящ състав бе формиран по време на предишния парламент. АБВ смята, че след всеки вот за НС или ЕП съставът на ЦИК трябва да бъде увеличаван с по един член, ако има нови партии, които са получили представителство.

"Мандатът на членовете на ЦИК е 5 години. Поради начина на конституиране и мандата, в действащия състав на ЦИК има членове, излъчени от политически сили, които не са парламентарно представени. А в същото време в Народното събрание има политически сили, които не са представени в ЦИК. Поради това считаме, че съставът на ЦИК трябва да бъде допълнен и с членове на парламентарно представените политически партии, като е предложено разширяване на броя на членовете на ЦИК", се казва в мотивите към законопроекта.

АБВ предлага още решенията на ЦИК по жалби срещу актове на общинска избирателна комисия (ОИК) вече да не се обжалват пред Върховния административен съд. Идеята е ВАС да бъде разтоварен, а заедно с това да бъдат улеснени жалбоподателите. Партията иска тези жалби да се гледат от местните административни съдилища, за да се осигури по-лесен достъп до правосъдие на гражданите.

По сегашния режим, ако ЦИК се произнесе по жалба срещу акт на общинска избирателна комисия във Варна, то жалбоподателят от Варна ще трябва да пътува до София, за да присъства на делото си пред върховния съд. Ако се приеме идеята на АБВ, ще се налага на ЦИК да командирова свои представители по делата извън столицата.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?