АБВ предлага работна група да пише Изборен кодекс след разпускане на парламента

Мариана Тодорова, сн. Мариана Тодорова

АБВ предлага да създаде експертна работна група за изработване на промени в изборното законодателство, която да работи по време на служебния кабинет и да предложи решения на следващия парламент. Това съобщи на пресконференция заместник-председателят на парламентарната група на АБВ Мариана Тодорова.

От партията ще предложат Народното събрание да приеме обща декларация за излизане от създалата се политическа ситуация, изразяваща се в невъзможност за съставяне на правителство в рамките на този парламент и липсата на време и политически ресурс за приемане на важно законодателство.

Една от точките в тази декларация е предложението председателят на Народното събрание да създаде такава експертна група от представители на партии, неправителствени организации и учени, която да работи по изборното законодателство. Поради належащото разпускане на НС въпросната комисия най-вероятно няма да има формален статут.

Мариана Тодорова отбеляза, че в рамките на настоящия парламент няма време и политически ресурс да се измени избирателната система, но би се почувствала обида от обществото, ако не се започне работа по такива промени.

Споделяне

Още по темата

Още от България