АБВ: Референдум по данъчната политика ще е юридически неиздържан и опасен прецедент

АБВ: Референдум по данъчната политика ще е юридически неиздържан и опасен прецедент

Националната гражданска инициатива АБВ на бившия президент Георги Първанов смята, че референдум по данъчната политика на страната е юридически неиздържана идея, която ще провокира опасен прецедент.

Повод за позицията, разпронстранена в неделя, е предложението за национален референдум по въпроса за преразглеждане на приложението на плоския данък, направено от лидера на БСП Сергей Станишев на партийния конгрес в събота.

Според закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление на допитване не могат да се поставят въпроси за размера на данъците, таксите и трудовите и осигурителните плащания и вноски.

От АБВ припомнят в изпратената до медиите позиция, че по въпроса с преразглеждането на условията за прилагане на плоския данък, БСП е поела ясен и безусловен предизборен ангажимент.

Предвид факта, че социалистическата партия е мандатоносител и основен фактор в управлението на страната в момента, смятаме, че нейното ръководство не следва да бяга от поетата отговорност, още повече, че преразглеждането на данъчната политика на страната е функция на парламента на Република България, се посочва в позицията.

Според АБВ, за да бъде развита идеята за  референдума като форма на пряка демокрация, е необходимо Народното събрание да преразгледа законовите условия за прилагане на народното допитване, тъй като понастоящем те ограничават сериозно възможностите за неговата практическа реализация.

Политическите сили и институции, които предлагат общонародно допитване, трябва да носят ясната политическа отговорност за изпълнението на волята на народа, за да не се допуска отново ситуацията, в която след проведения референдум за АЕЦ "Белене" основните му инициатори продължават да не предприемат необходимите действия, за които мнозинството от гласувалите на този референдум дадоха своя глас, се казва още в позицията.

"Няма ли да предизвика по-сериозен обществен интерес въпрос за вида на данъчната система? Дали да е пропорционална, или да се замени с прогресивна? Или дали да не се криминализира неизплащането или забавянето на социалните въпроси?", попита Станишев в събота  пред делегатите на партийния конгрес, опитвайки се да оправдае несъгласието на управляващите с идеята на президента за референдум по въпроси на изборното законодателство.

По-рано в неделя пред БНР Станишев коментира, че той е предложил допитването, но Националният съвет ще реши дали и по кои въпроси да инициира допитване.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?