АБВ ще напусне правителството, ако бъде приет Изборният кодекс в този вид

Това е огромно нарушаване на правата на българските граждани, заяви Калфин

Лидерите на АБВ, сн. БГНЕС
АБВ готови да напуснат правителството, ако промените в Изборния кодекс бъдат окончарелно приети. Toва заяви социалният министър Ивайло Калфин пред Дарик радио.
 
"Сериозно казвам, че по този начин, както мина през комисия, ако мине през пленарна зала, ще бъде краят на тази коалиция. Аз не виждам как бихме подкрепили това, което в комисия подобни дивотии се правят. Това е огромно нарушаване на правата на българските граждани", каза Калфин.
 
По думите му управлението може да се разклати като цяло от този Изборен кодекс, който се гласува.
 
"Поне в това, което мина на комисия, има абсолютно неприемливи неща", допълни той.
 
Kaлфин определи като абсурдно, въвеждането на задължително гласуване.
 
"Глупостите са много. Спорен е начинът, по който се направи задължителното гласуване. Това е абсурдно. Това ще откаже точно активни хора, които би трябвало да гласуват. Те ще се изолират и от това вече", коментира той.
 
"Ти си задължен да гласуваш, дават ти възможност обаче да не подкрепиш никого, но гласът ти пак се брои и отива за големите. Тоест те насилствено ти взимат гласа да отиде при големите. Това не отговаря нито на логика, нито на демокрация, нито на нищо", каза още Калфин.
 
Според него много от записаните текстове в кодекса не отговорят на редица споразумения, които АБВ има с ГЕРБ.
 
Реформаторският блок също разкритикува промените, но засега от коалицията няма общо становище, според което е възможно да напуснат управлението. 
 
Депутатите вече приеха на второ четене в пленарна зала задължителното гласуване, ограничаването на вота зад граница и осигуриха възможност референдумът, иницииран от "Шоуто на Слави, да се проведе през лятото, а не заедно с президентските избори на есен.
 
 
 
Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?