АБВ ще предложи изслушвания за дълга два пъти годишно

Сн. БГНЕС

АБВ ще внесе законови поправки, според които изслушвания за политиката по държавния дълг да има два пъти в годината, а не веднъж, както е сега. Това каза вицепремиерът Ивайло Калфин пред БНР. Според него така всичко ще е прозрачно.

Коментарът му беше по повод решението на парламента да ратифицира договора на правителството с четири банки за посредничество при поемането на нов държавен дълг до 16 млрд. лв. до края на 2017 г. Споразумението беше ратифицирано след драматично гласуване в парламента, чиито развой претърпя обрат след изказване на Калфин.

В неделя вицепремиерът за пореден път обясни, че всяка стотинка нов дълг минава през одобрението на парламента. Това става чрез гласуването на закона за бюджета всяка година.

„Дълг се взема с две решения. Едното е решение взето със закона за бюджета, каквото се взе декември месец и след това има второ решение за ратификацията на нов дълг, каквото се взе сега. Така че, колко пари ще се вземат през следващата година ще се гласува със закона за бюджета за следващата година. Предстоят тепърва дебати и гласувания по този бюджет”, обясни Калфин за пореден път.

Той каза още, че дефицитите в бюджета, за покриването на които ще отидат част от новите задължения, трябва да бъдат преодолени постепенно. „Това е по-добрата и работеща стратегия, която ще позволи на министерствата да разполагат с необходимите средства, за да посрещнат своите разходи”, обясни той. Калфин повтори, че ако още тази година трябваше недостигът в бюджета да се сведе до нула, разходите във всички сфери трябваше да бъдат намалени с 12%. „Това би било катастрофа за социалната сфера. Не бих подкрепил такова решение“, посочи вицепемиерът.

За пореден път той отхвърли идеята за данък върху доходите на работещите пенсионери като заяви, че тя е неприложима при финансовата реалност в България.

Зам.-председателят на Европейската комисия и комисар по бюджета Кристалина Георгиева коментира също темата за ратифицирането на новия външен дълг при посещение в София. Според нея ЕК е спокойна за нивото на външния дълг на България. Георгиева посочи, че и след поемането на планираните нови външни задължения дългът на България ще от БВП ще остане нисък.

Споделяне

Още от България