АБВ ще внесе свой антикорупционен закон

Първанов: Подкрепяме Георги Кадиев за кмет на София, защото е "столичанин"

АБВ ще внесе свой антикорупционен закон

Депутатите от АБВ ще изготвят и внесат в парламента свой проект за антикорупционен закон, обяви лидерът на партията Георги Първанов в понеделник пред БНТ. Наскоро правителственият законопроект, изготвен от екипа на вицепремиера Меглена Кунева, бе отхвърлен още на първо четене, тъй като не бе подкрепен както от опозицията, така и от участващите в управлението АБВ и Патриотичен фронт (ПФ).

Последва остра реакция на партньорите от ЕС, чиито посланици в София заявиха в отворено писмо, че това решение е лош знак от българския парламент за борбата с корупцията по високите етажи на властта.

"Антикорупционният закон е слаб, неработещ, а може би и вреден", мотивира позицията на парламентарната си група Първанов, който заедно с депутатите от ПФ иначе е коалиционен партньор на управляващите от ГЕРБ и Реформаторския блок.

Първанов посочи, че ако антикорупционният закон, представен от Кунева, бъде приет, новото бюро за борба с корупцията ще бъде засипано от анонимни сигнали.

"Очаквам на следващия ден от приемането на закона 1000 доноса", добави Първанов и изрази надежда, че след три месеца, когато правителството възнамерява да внесе своя нов проект, "да сблъскаме нещата в реален дебат".

По повод решението на АБВ да подкрепи кандидатурата на изключения от БСП Георги Кадиев за кмет на София, той поясни, че "става дума за един политик, който е преди всичко столичанин".

"Столичанин като поведение, столичанин като компетентност. Той има своите шест години като общински съветник. При това не да търка банките в съвета, а шест години, в които той беше може би най-активният. Той влиза много подготвен в този дебат. За мен това е най-важното", мотивира решението на партията си Първанов.

Коалиция "Сердика" (между АБВ и социалдемократите) е отпратка към древното, славното минало на столицата и е солидна коалиция, добави той за коалицията, която застана зад Кадиев.

Лидерът на АБВ съобщи, че в 40 общини партията му отива на избори заедно с БСП, но това е станало чрез съгласие на местните структури – не заради "Позитано", а въпреки "Позитано".

Запитан дали коалицията между партията му и социалдемократите е удар по БСП, Първанов заяви: "Така може да го тълкува някой, който си мисли, че хората, включително и хората в политиката, хората в лявото пространство са крепостни, че те веднъж завинаги принадлежат към определена формация и нямат право на самостоятелни действия и поведение. Има преливане. Не може, отдавна не може да се говори за монопол в левицата".

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?