На връх рождения ден на Първанов

АБВ стана партия със заявка за президентска република

ДПС ще е извън кръга на потенциалните партньори

Първанов, сн. БГНЕС

АБВ стана партия в събота на учредително събрание на връх рождения ден на лидера ѝ Георги Първанов. Той се обяви за промяна на Конституцията и въвеждането на президентска република.

”Ще искаме въвеждане на президентска република, за да е ясно кой носи отговорността. Ще се опитаме да реабилитираме пряката демокрация, нищо по-добро от това, ключовите проблеми на България да се решават с референдум”, каза Първанов.

Той посочи, че АБВ е готова да си партнира с всяка отговорна политическа организация, но извън кръга ще бъде поставена ДПС.

Бихме участвали при достойно представяне в едно коалиционно управление, но не на всяка цена, заяви Първанов.

По думите му сме затънали ”в блатото на най-тежката конфронтация на едно политическо разединение”.

”Никога омразата и агресията в политиката и обществото не са били толкова силни, особено в парламента”, добави той.

Първанов коментира, че покушенията срещу отделни български банки са на път да взривят обществото.

”Години наред едни хора, които смятаха, че всичко им е позволено сега изпитват докъде е пределът на нервите на българските граждани”, каза Първанов.

Според него в момента няма лидерство и отсъства държавническа отговорност у тези, които са призвани да водят България, и няма готовност за компромиси.

”АБВ трябва да е алтернатива на омразата, на злобата и на агресията, да обосновава и реализира политика на разбирателство и на толерантност по отношение на другия, на различния”, каза той.

Първанов посочи, че новата партия ще води по-социална политика от традиционната левица и ще бъде алтернатива на лъжепатриотизма, на "ментенационализма".

Бившият евродепутат Ивайло Калфин отбеляза, че АБВ се създава заради политическия дефицит, а не заради желание за власт.
Той се обяви и срещу сключването на споразумение с Международния валутен фонд.

”Управляващите трябва да се съсредоточат върху решаване на проблемите, а не да викат Международния валутен фонд и не знам кой да ни решава проблемите. Проблемите се решават с диалог, със съгласие и тогава, когато българските граждани се мобилизират за тези цели”, каза Калфин.

Oчаквано за председател на партията бе избран Георги Първанов. В Изпълнителния ѝ съвет влизат проф. Борислав Борисов, Ивайло Калфин, Румен Петков, Росица Янакиева, Емил Кало, Бойко Радоев, Евгений Желев, Андрей Бунджулов, Дилян Енкин, Емил Константинов и Трендафил Величков.

Споделяне

Още от България