АБВ взима старо име на коалицията около БСП, "Атака" търси евродепутати с кастинг

НДСВ с опит да се съживи, Москов прави нова партия, а "Зелените" останаха без име

АБВ взима старо име на коалицията около БСП,  "Атака" търси евродепутати с кастинг

С наближаването на евроизборите партиите, които според социологическите проучвания нямат шанс да вкарат свои представител в следващия европарламент, се активизират в опит да съберат по-голяма подкрепа.

АБВ - партията, създадена от президента (2002-2012) и бивш лидер на БСП Георги Първанов, обяви, че ще участва на изборите в обединение с името "Коалиция за България". По същия начин се казваше и коалицията на БСП и сателитни малки партии до 2013 година. "Атака" на Волен Сидеров, участваща във властта като част от "Обединени патриоти", които обаче се очаква да не се явят заедно на вота, пък е предприела по- нестандартен, но добре познат подход за намиране на подкрепа. От "Атака" са решили да търсят кандидати за евродепутати с телевизионно реалити, което ще се излъчва по партийната телевизия.

Бившият здравен министър от РБ и бивш зам.-председател на ДСБ Петър Москов пък реши да обяви новият консервативен проект, който готви от миналата година. Името на новата партия е "КОД" - абревиатура, позната от последният опит на НДСВ да вкарат свой кандидат в европарламента през 2014 година.

Самите НДСВ също решиха да напомнят за себе си. Те и "Новото време" предлагат подкрепата си на клуб "Милениум", които още преди месеци обявиха, че смятат да се явят на изборите в листата на някоя партия.

Междувременно съдът реши, че "Зелените" трябва да сменят името си. Партията е част от "Демократична България", която според проучвания има шанс за евродепутат.

АБВ и "Коалиция за България"

В събота от АБВ обявиха, че ще се явят на предстоящия евровот с още шест партии в обединение "Коалиция за България" - име, използвано от БСП и "сателитите" около нея, дълги години. Основателят на АБВ Георги Първанов беше част от БСП и именно той създаде "Коалиция за България" около БСП, когато беше председател на социалистите. Името обаче беше използвано от 1999 до 2013 година, включително и при избора му за държавен глава.

АБВ беше създадена през 2014 година от Първанов, като той напусна БСП и го последваха други ключови тогава фигури на БСП.

Сега председател на АБВ е Румен Петков, а партията ще участва в евровота под старото име на БСП. Другите шест формации в коалицията са обединен блок на труда "Български лейбъристи" , Политическо движение Социалдемократи, Българска партия Либерали, "Движение за социален хуманизъм", "Възраждане на Отечеството", "Българската левица". 

Решението за името обаче изглежда като опит за "прехвърляне" на гласове от БСП, които след 2013 година се явяват на избори като "БСП за България".

"Политическата академия" на Сидеров

След като най-вероятно "Обединени патриоти" ще се явяват разделени на евровота, партията на Сидеров реши да търси подкрепа по уж необичаен начин - с кастинг за кандидат-евродепутати. Тази идея далеч не е нова. През 2013 година РЗС на Яне Янев използва този подход в опит да остане в парламента след първата оставка на Бойко Борисов. Усилието се оказа неуспешно. Година по-късно Николай Бареков възприе подобна стратегия с обиколки из страната. През 2017 година пък шоуменът Слави Трифонов обяви и направи няколко кастинга "за политици". По това време той твърдеше, че ще прави партия, която и до момента не съществува.

Сега и Сидеров влиза в "коловоза на кастингите". За реалитито на "Атака" дори има реклами по Нова телевизия.

"Водачът на листата на "Атака" за евроизборите ще бъде млад, подготвен човек, който ще бъде избран от зрителите на партийната телевизия "Алфа". За първи път ще имаме пряка демокрация, 100% мажоритарност и 100% преференции", каза в петък Сидеров.

Той обясни, че ще прави "Политическа академия" - предаване, в което ще се състезават кандидати за евродепутати, а хората ще избират "най-подготвените от тях, които да попълнят листата на "Атака" за европейските избори".

Сидеров обяснява, че от партията му избрали този "нестандартен подход, тъй като партийността вече е омръзнала на хората".

Москов и партията му КОД

Партията на бившия здравен министър от РБ и бивш зам.-председател на ДСБ Петър Москов ще се казва Консервативно обединение на десницата (КОД). Още миналата година той обяви, че прави нов консервативен проект, но доскоро не разкриваше детайли.

Инициативният комитет е приел декларация за учредяването на партията, чието мото е "Свобода и всекиму своето". На пресконференция в петък Москов обяви, че целта партията му е да се противопостави на БСП и ДПС. Според него ГЕРБ са се провалили в десните политики.

В новата партия ще са Любомир Канов, Боян Стефанов, Ралица Кирилова, Цветанка Йотина, Росица Рачева, Ваньо Шарков, Валентин Павлов, Пепа Деведжиева и други.
"КОД" щяла да е алтернатива на "либералните, социалистическите и зелените политики". През 2014 година под същата абревиатура на евроизборите се яви НДСВ, която се неуспешно се опита да вкара в европарламента тогавашния си лидер Антония Първанова. Коалицията се казваше "КОД - Антония Първанова, Илиана Раева - ОБ, НДСВ, СДП". Значението на абревиатурата обаче не беше "Консервативно обединение на десницата", а "Коалиция обединени демократи".

НДСВ припомня за себе си, подкрепя листа на млади българи от чужбина

"За мен е чест да обявя, че ще бъда водач на листа за европейските избори, съставена изцяло от 17 души под 35 години, с принципи, мечти, образование, професионален опит и дългосрочно мислене", написа във Фейсбук Румен Чолаков - председател на клуб "Милениум" Румен Чолаков.

Още в началото на годината той обяви, че млади българи от чужбина искат да са в листите на български партии за предстоящия евровот. Сега се разбра и кои ще са партиите - НДСВ и "Новото време". Вероятно листата ще бъде регистрирана от двете формации.

Това обаче по-скоро изглежда като възможност за НДСВ и "Новото време" да напомнят за себе си чрез "Милениум".

Как "Зелените" останаха без име

На 21 април, в навечерието на евровота, на "Зелените" ще се съберат, за да променят името на партията. Това се налага след окончателното определение на Върховния касационен съд (ВКС), с което партията се задължава да смени името си.

"За съжаление натискът към нас идва буквално в навечерието на предстоящите изборите за Европейски парламент, и то в момент, когато Зелените, като част от обединението “Демократична България”, имаме всички шансове да се превърнем в реален политически фактор, който се противопоставя на корумпираното и популистко статукво", посочват от партията.

Мотивът за решението на ВКС е, че преди "Зелените" се е регистрирала друга партия с подобно име. "Това решение показва сериозни проблеми свързани с вписванията на политическите партии", обясняват от партията.

Оттам подчертават, че въпреки станалото, техните кандидати за евродепутати ще бъдат в листата на "Демократична България", чийто водач ще бъде зам.-председателят на ДСБ Радан Кънев, а не евродепутатът Светослав Малинов. Второто място в листата е за предложеният от "Да, България" Стефан Тафров. Първият кандидат на "Зелените" ще е на трето място в общата листа.

В листата от "Зелените" ще са Албена Симеонова (биоземеделец), Росен Богомилов (учител), Тома Белев (природозащитник), Васил Гюров (музикант от група Ревю) и Даниела Божинова (експерт по пряка демокрация).  

Споделяне

Още от България