"Адевърул": Как може да засегне румънците едно излизане на Гърция от еврозоната

Евентуално излизане на Гърция от еврозоната би имало ограничени и краткотрайни последствия за икономиката на Румъния и за румънците, твърдят анализатори, потърсени от вестник "Адевърул" за коментар на ситуацията около преговорите между Атина и международните кредитори.

Според анализаторите възможни последствия за Румъния са увеличена неустойчивост на обменния курс, спад на чуждестранните инвестиции и за кратък период - паника, която би могла да предизвика теглене на средства от банки с гръцки капитал.

Икономическият анализатор Аурелиан Докия смята, че едно излизане на Гърция от еврозоната би имало ограничен и краткотраен ефект върху румънската икономика, с контролируеми последици. По думите му има един елемент, който е трудно предвидим, а именно реакцията на пазарите и поведението на населението. "Много важно е да не се създаде паника", предупреди Докия. Той припомни, че Европейската централна банка е дала
ясни сигнали, че ситуацията е под контрол и че разполага с необходимите инструменти за овладяване на ситуацията. Освен това кредиторите на Гърция са институции, а не частни инвеститори, което предполага контролирани последствия, отбелязва анализаторът.

Румъния няма преки експозиции към Гърция, въпреки че в страната има банки с гръцки капитал, но те не са зависими финансово от банките майки, каза още Аурелиан Докия. Според него дори да възникне ситуация на паника и вложители да започнат да теглят депозитите си от тези банки, Националната банка на Румъния разполага с необходимите инструменти, за да задържи ситуацията под контрол. Докия смята, че подобна ситуация би продължила няколко седмици.

Анализаторът отбеляза, че може да има неудобства за румънците, почиващи в Гърция, ако бъдат наложени ограничения за тегленията от банкомати, затова препоръча да носят пари в брой.

Според финансовия консултант Драгош Кабат последствията от излизане на Гърция от еврозоната за румънската икономика биха били индиректни и биха се изразявали в увеличаване на обменния курс, намаляване на чуждестранните инвестиции и евентуално негативни последствия за банките с гръцки капитал, представени на румънския пазар.

"Едно излизане на Гърция от еврозоната може да удари еврото и в същото време леята, даже повече. Ситуацията на Гърция и вътрешната политическа нестабилност може да докара курса до над 4,5 леи за евро, даже 4,6 леи за евро. Може да се установи атмосфера на нестабилност и да намалеят чуждестранните инвестиции в Румъния. Може да бъдат засегнати и банките с гръцки капитал в Румъния. Ако банките майки нямат достатъчно пари, може да намалят експозициите си в Румъния и те да не могат да дават повече кредити", обясни Кабат.

"Адевърул" припомня за доклад на Националната банка на Гърция, според който депозити в размер на 30 милиарда евро са били изтеглени от гръцките банки от октомври 2014 г. до април 2015 г.

В Румъния работят четири банки с гръцки акционерен капитал: Банкпост, собственост на ИЕфДжи-Юробанк (EFG-Eurobank), Алфа Банк, Пиреус Банк и Банка Ромъняска (собственост на Националната банка на Гърция). Четирите банки държат около 13 процента от пазара, както и депозити от население и компании в размер на 4,3 милиарда евро, пише "Адевърул".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?