Административно вдигане с 5.6% на минималните заплати във всички браншове

Социалният министър Тотю Младенов ще наложи административно увеличение на минималните осигурителни прагове за браншовете, за които работодатели и синдикати не постигнаха договореност. Това съобщиха в сряда от социалното министерство.

Миналата седмица стана ясно, че е постигнатата договорка за 30 икономически дейности, в които средното увеличение е с 5.6%. Именно с този процент ще се увеличат административно праговете за останалите 44 бранша, за които работодатели и синдикати не се разбраха.

Целта на мярката е праговете, които са и минимални работни заплати за съответните браншове, да донесат по-високи приходи в Държавното обществено осигуряване (ДОО) с около 110 млн. лв. Те ще повишат заплащането и осигуровките на около 2.3 млн. работещи.

Сред браншовете, за които работодатели и синдикати не се договориха, са металургията, хранителната и преработващата промишленост, химическата и добивната промишленост, транспортът, далекосъобщенията, пивоварната промишленост.

Догодина най-висок ръст на минималния осигурителен доход ще има в търговията - 10.2% и туризма - 12.5% и в производството на хартия, където нарастването ще е с 9.7 на сто. По време на преговорите представители на работодателските организации обясниха големият скок с желанието да се намали значителния дял на сивата икономика в тези отрасли. В повечето от останалите браншове увеличението догодина ще е от 0 до 2%.

Работодателите не приветстваха административно наложеното увеличение на минималните осигурителни прагове, тъй като според тях това може да доведе до задълбочаване на лошото финансово състояние на фирмите, чийто разходи за заплати ще се увеличат. Това може да доведе и до съкращения и увеличаване на сивата икономика.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?