Администрацията на Буш отрича да е разкривала агент на ЦРУ

През уикенда "Вашингтон поуст" написа, че високопоставени представители на Белия дом са разкрили пред медиите самоличността на съпругата на дипломата Джоузеф Уилсън, която е работила под прикритие за ЦРУ. Уилсън беше натоварен да разследва твърденията за т.н. Африканска сделка, според която, както твърдеше доскоро американското разузнаване, Саддам Хюсеин се е опитал да купи от Нигер уран. Това твърдение се превърна в една от основните обосновки за войната срещу Ирак. Последствие обаче разузнаването, а и администрацията, бяха принудени да признаят, че разузнавателните сведения не са били коректни. Джоузеф Уилсън пък отправи остри нападки към президента и службите.

Според публикацията на "Вашингтон поуст", политическият съветник на Буш Карл Роув е подхвърлил на медиите какво всъщност работи съпругата на дипломата Уилсън - Валери Плейм, надявайки се по този начин да сложи край на критичните му изказвания по отношение на американската политика спрямо Ирак.

Информацията на вестника беше опровергана на специална пресконференция от говорителя на Белия дом Скот Маклелън. Пред репортерите той заяви: "Казах вече достатъчно ясно, че това е смехотворно твърдение. Видях тази сутрин някои коментари от лицето, стоящо зад тези твърдения. Аз заявявам, че това просто не е истина. Това е всеизвестно."

Маклелън каза още, че Белия дом ще сътрудничи на евентуално разследване, което да установи кой стои зад изтичането на информацията за агента под прикритие на ЦРУ. В САЩ разкриването на подобна информация представлява федерално престъпление. "Това е въпрос, който трябва да зададете на Министерството на правосъдието, каза говорителят. Според мен подобни случаи като този трябва да се отнасят към Министерството на правосъдието, а след това нека то прецени дали има или не достатъчно информация, за да предприеме по-нататъшни действия."

Министерството, както стана ясно, е започнало предварителна проверка на случая. Независимо от това обаче няколко високопоставени представители на Демократическата партия настояха за съставянето на независима комисия, която да се занимае с проблема. Кандидатите за президентската номинация на демократите намериха ново поле за атака срещу президента Буш. "Тази администрация си играе на политика с въпросите на националната сигурност от доста време насам, но сега вече отиде твърде далеч", заяви пред Ройтерс генералът в оставка Уесли Кларк, който според проучванията на общественото мнение, в момента води пред опонентите си. Той също настоя за свикването на независима комисия, твърдейки, че Министерството на правосъдието, като част от администрацията, няма да се справи с въпроса. Кларк предложи начело на независимата комисия да застанат бившия сенатор Сам Нън и бившият шеф на обединените началник-щабове на американската армия Джон Шаликашвили.

За независима комисия се обявиха и други кандидати за президентската номинация на демократите като Хауърд Дийн и Ричард Гебхард. И двамата атакуваха почтеността на правосъдното министерство при евентуално разследване на случая.

Корените на скандала водят към годишната реч на президента пред Конгреса през януари, известна като речта "За състоянието на съюза". Тогава той за първи път от такава висока трибуна заяви, позовавайки се на сведения на британското разузнаване, че режимът на Саддам Хюсеин се е опитал да се сдобие с уран от африканска държава. През юли Джоузеф Уилсън написа в "Ню Йорк таймс", че е предупредил ЦРУ за несъстоятелността на британските разузнавателни сведения. Той заяви, че е отправил предупреждението преди Буш да произнесе речта си, дала последствие част от обосновката на войната. Далеч по-късно Белия дом беше принуден да признае, че тази част от речта не е трябвало да бъде използвана. Тогава обаче войната срещу Ирак вече беше приключила.

Споделяне

Още от Войната срещу тероризма

Къде му е мястото на Бойко Борисов?