Администрацията на Буш ще съдейства за разследване срещу нейни служители

Администрацията на президента Джордж Буш обяви, че ще съдейства на разследването, започнато от министерството на правосъдието във Вашингтон около скандала с нови твърдения за преувеличаване на иракската заплаха преди войната срещу Саддам Хюсеин, предаде Би Би Си.

Говорител на американския президент каза, че Белият дом ще предаде на разследващите записи на телефонни разговори и друга информация, поискана от тях.

Министерството на правосъдието започна разследване след твърдения в американската преса, че двама служители на Белия дом са разкрили самоличността на агент от ЦРУ.

Целта била да отмъстят на съпруга на агента - бившия дипломат Джо Уилсън, който не се съгласи с твърденията на президента Буш, че Ирак е правил опити да закупи уран от Нигер. Дипломатът бил изпратен в Африка да провери казаното от Буш за връзката между Ирак и Нигер.

Според Уилсън разкриването на съпругата му е било извършено нарочно: "Не мисля, че са искали да сплашат семейството ми. Казах, каквото имах да казвам. Според мен са искали да сплашат други, които биха говорили открито. Що се отнася до семейството ми, аз ще продължа да говоря където мога, а съпругата ми ще продължи да се грижи за децата и да се занимава с благотворителни акции, както досега."

Белият дом отрича да е разкривал името на агента пред репортери, но пресата назова двама служители в президентската администрация, които били отговорни за скандала. Разкриването на самоличността на агент на ЦРУ е тежко престъпление в Съединените щати.

Споделяне

Още от Свят