Администрацията на Обама подкрепи хомосексуалните бракове

Администрацията на президента Барак Обама официално подкрепи хомосексуалните бракове в документ, депозиран в американският Върховен съд, който ще разглежда това чувствително досие в края на март, предаде Франс прес.

Забраната на гей браковете в Калифорния нарушава равенството на правата, гарантирано от 14-ата поправка на Конституцията, казват адвокати на министерството на правосъдието на САЩ в депозирания във Върховния съд документ, съдържащ 40 страници. Франс прес се е сдобила с копие от документа.

На 26 март Върховният съд трябва да разгледа жалба срещу забраната за сключване на бракове на хора от един и същи пол в щата Калифорния. На 27 март Върховният съд ще разглежда и дали американският закон за браковете е конституционен.

Тази позиция на американската администрация относно еднополовите бракове може да промени нещата в седем други американски щата, освен Калифорния, които дават предимства на семейните двойки пред хомосексуалистите, които живеят в така наречения свободен съюз, като същевременно забраняват на последните да се женят.

Американското правителство също така поиска миналата седмица от Върховния съд да отмени текст от своя собствен "законов арсенал", в който бракът е дефиниран на национално ниво като съюз между мъж и жена.

Същевременно американският актьор и режисьор Клинт Истууд се присъедини към стотина членове на Републиканската партия, които изпратиха вчера във Върховния съд на САЩ документ, в който настояват за легализиране на еднополовите бракове.

Сред републиканците, поставили подписа си под призива, има бивши губернатори, депутати, сътрудници на бившия кандидат за президент Мит Ромни и членове на администрацията на Джордж Буш-младши.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?