Администрацията на Тръмп одобри по-строги правила за американски визи

Администрацията на Тръмп одобри по-строги правила за американски визи
Администрацията на американския президент Доналд Тръмп одобри новата анкета, която ще попълват кандидатите за американска виза. Тя ще иска псевдонимите в социални мрежи, използвани за последните пет години, и биография за последните 15 години, предаде Ройтерс.
 
Новата анкета е част от мерките за по-строги правила при проучването на кандидатите за американски визи. Те бяха одобрени на 23 май от Административно-бюджетното управление на Белия дом, въпреки критиките на служители от образователния сектор и академични групи. 
 
Според тях новите въпроси ще утежнят процеса, ще доведат до големи забавяния в обработката на документите и ще отблъснат международните студенти и учените, които искат да посещават САЩ.
 
Според новите процедури служителите на консулствата могат да поискат номерата на всички предишни паспорти, използваните имена в социалните мрежи, имейли и телефони за последните 5 години, както и биографични сведения за кандидата за виза за последните 15 години, включително адреси, телефони и пътувания. 
 
Те могат да искат и допълнителна информация, ако преценят, че това е необходимо "за потвърждаване на самоличността или за извършване на по-задълбочено проучване за целите на националната сигурност", добави Държавният департамент на САЩ.
 
Отговарянето на новите въпроси е доброволно, но във формуляра се казва, че ако информацията не бъде предоставена, издаването на виза може да бъде забавено или отказано. Новата анкета ще важи 6 месеца вместо обичайните три години. 
Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?