Администрацията на Тръмп охлади надеждите на Москва за възстановяване на отношенията

Министърът на отбраната Матис не вижда възможности за военно сътрудничество

Новият министър на отбраната на САЩ Джеймс Матис, сн: ЕПА/БГНЕС

Новият министър на отбраната на САЩ Джеймс Матис заяви, че засега не вижда възможности за военно сътрудничество с Русия, а държавният секретар Рекс Тилърсън призова Москва да работи за деескалация на насилието в Украйна и да изпълнява Минското споразумение.

Матис говори след срещата на военните министри на НАТО в Брюксел и охлади надеждите на Москва за възстановяване на отношенията със Съединените щати след избирането на Доналд Тръмп за президент.

"Точно сега не сме в позиция да си сътрудничим на военно равнище", подчерта Матис.

В същото време той отбеляза, че "нашите политически лидери ще установят контакт и ще се опитат да намерят допирни точки".

Русия трябва да спазва международното право, ако иска сътрудничество със САЩ и НАТО, подчерта американският министър на отбраната. Той каза, че "почти няма съмнения, че Русия се е намесила или се е опитала да се намеси в редица избори в демократични" страни.

Вашингтон прекрати военното си сътрудничество с Москва, след като тя анексира Крим през 2014 г., припомня Асошиейтед прес.

Като кандидат за президент на САЩ Доналд Тръмп е похвалил нееднократно руския държавен глава Владимир Путин и се е обявил за нова ера на сътрудничество между двете страни. Днес Путин от своя страна призова за възстановяване на диалога между американските и руските разузнавателни служби.

Генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг от своя страна призова към "стратегическо търпение" в отношенията с Русия и отбеляза, че "то добре ни служеше в годините на Студената война", отбеляза той.

Говорейки за последствията от конфликта между Грузия и Южна Осетия през 2008 г., който доведе до признаването на независимостта на Абхазия и Южна Осетия от Русия, генералният секретар на алианса изрази мнение, че "най-добрият начин да се гарантира сигурността и териториалната цялост на Грузия, е да ѝ се окаже съдействие за развитието на ефективни държавни институции и системи за сигурност".

САЩ очакват Русия да изпълнява ангажиментите си

В четвъртък се проведе и първата среща между първите дипломати на САЩ и Русия. Двамата разговаряха в рамките на срещата на Г-20 в Бон.

Американският държавен секретар Рекс Тилърсън заяви, че САЩ са готови да работят с Русия, ако има общи сфери за сътрудничество, но по думите му Москва трябва да спазва ангажиментите, поети във връзка с Украйна.

"Докато търсим допирни точки, очакваме Русия да спазва ангажимента си по Минските споразумения и да работи за деескалация на насилието в Украйна", каза Тилърсън пред репортери след срещата си с руския министър на външните работи Сергей Лавров.

"САЩ ще сътрудничат с Русия, само ако това отговаря на интересите на Америка и на нейните съюзници", каза Тилърсън.

Той отказа да отговори на въпроси.

Вашингтон иска партньорите в НАТО да дават повече средства

Матис предупреди, че Съединените щати ще "намалят" ангажиментите си към НАТО, освен ако съюзниците не увеличат разходите си за отбрана до зададеното от Алианса целево равнище от 2 процента от брутния вътрешен продукт, предаде ДПА.

"Посланието за споделяне на бремето, което аз предадох, бе очаквано и бе прието много добре", коментира американският министър на отбраната. В същото време той подчерта, че ангажиментът на САЩ към Член 5 от Северноатлантическия договор, който облича в правна рамка принципа на колективна отбрана в НАТО, "остава твърд като скала".

Матис похвали конкретно Естония, Гърция и Великобритания като държави, чиито разходи за отбрана са достигнали целевото равнище от 2 процента от БВП. "Три страни от НАТО могат да служат за пример", обяви той.

Според данни на Алианса Полша също покрива този критерий, отбелязва ДПА. Петата страна от НАТО, която харчи поне 2 процента от своя БВП за отбрана, са Съединените щати.

Тръгвам си от Брюксел "убеден, че Алиансът ще бъде единен в посрещането на предизвикателствата пред сигурността днес", каза в заключение министърът на отбраната на САЩ.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?