Администрацията на Тръмп ще разреши вноса на трофеи от убити слонове

Администрацията на Тръмп ще разреши вноса на трофеи от убити слонове
Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп ще разреши отново вноса на трофеи от убити африкански слонове, съобщи Асошиейтед прес.
 
Забраната бе наложена при неговия предшественик на поста Барак Обама. Сега администрацията на Тръмп обяснява нейната отмяна с аргумента, че насърчаването на богати ловци да убиват слонове за удоволствие ще помогне за опазването на застрашени видове.
 
Разрешеният лов на слонове в Африка може да струва над 50 000 долара на човек, без да се броят самолетните билети.
 
Обама забрани през 2014 г. вноса в САЩ на трофеи от слонове, убити в Африка и по-конкретно в Зимбабве и Замбия. Сега Тръмп отново ще го разреши, като решението важи за трофеи от слонове, убити между януари 2016 г. и декември 2018 г. 
 
Това става в момент, когато дългогодишният президент на Зимбабве Робърт Мугабе бе поставен от армията под домашен арест и това потопи южноафриканската страна в политическа несигурност, отбелязва Асошиейтед прес. 
 
"Законният, добре регулиран спортен лов като част от правилна управленска програма може да бъде от полза за някои видове, като осигурява стимули на местните общности да пазят тези видове и като предоставя крайно необходими приходи за нуждите на опазването на околната среда", се казва в решението на федералната агенция на САЩ за риболова и дивата природа.
 
Екологични групи и защитници на животните обаче изразиха скептицизъм, че убиването на слонове може да спаси вида. Това решение изпраща погрешен сигнал на фона на международните усилия за спиране на бракониерството, предупредиха те.
 
"Какво послание е да се казва на света, че бедните африканци, които се борят за оцеляване, не могат да убиват слонове, за да ги използват или продават, за да се прехранват, но няма проблем богати американци да убиват тези животни, за да взимат техните бивни като трофеи?", попита Уейн Пасел, президент на Хуманното общество на Съединените щати, най-голямата неправителствена организация в страната за защита на животните.
 
Решението на администрацията на Тръмп обаче бе приветствано от любители на трофейния лов и лобисти, свързани с Националната асоциацията на притежателите на огнестрелни оръжия.
Двамата пълнолетни синове на президента на САЩ са страстни ловци на трофеи, отбелязва АП. Еколози реагираха гневно на снимка, на която Доналд Тръмп-младши позира с отрязаната опашка на слон, убит в Зимбабве през 2011 г.
 
Африканският слон, най-големият сухоземен бозайник, е обявен от САЩ за застрашен вид през 1979 г. Броят на слоновете на континента е намалял от 5 милиона преди един век до около 400 000 сега и продължава да спада всяка година.
 
Според ООН до 100 000 африкански слона са били убити между 2010 и 2012 г. Популацията на горските слонове е намаляла с 62 процента между 2002 и 2011 г. 
Споделяне

Още от Свят