Администрацията ускорено ще придвижва европейските екопроекти

Преписките на общините по проекти за изграждане на ВиК-мрежи, пречиствателни станции и депа за отпадъци със средства от Оперативна програма "Околна среда” ще се разглеждат приоритетно от институциите, свързани със съгласуването на административните процедури. Това бе решено на среща в четвъртък на премиера Бойко Борисов, министрите на околната среда Нона Караджова, по еврофондовете Томислав Дончев, на земеделието Мирослав Найденов, регионалния Лиляна Павлова и транспортния Ивайло Московски с представители на сдружението на общините.

По-бързо ще се одобряват и процедури като промяна предназначението на земята, строителство в държавния горски фонд и при преминаването на ВиК мрежи през републиканските пътища, съобщиха от Министерството на околната среда и водите.

До момента по Оперативна програма „Околна среда”са одобрени проекти и са сключени договори за над 2.2 млрд. лв., припомниха от ековедомството. Проекти за още 2 млрд. лева са в оценка, но изпълнението им може да започне още сега. За успешно и навременно приключване на инвестиционните си намерения, общините са призовани да ускорят провеждането на обществените поръчки, да се възползват от възможността за сключване на предварителни договори с МОСВ при потвърден обхват на проектите и да заявят желание за консултации на място от екипи на програмата.

Мобилни групи от инженери и юристи ще подпомагат екипите на общините по места за пълна и своевременна мобилизация за изпълнение на дейностите, предвидени в проектите.

Общините, които желаят консултации на място или сключване на предварителни договори след потвърждаване на обхвата на проектите, изпращат заявките си на електронната поща на програмата [email protected]

С прилагането на тези мерки МОСВ ще надгради съвместните усилия с общините за бързото и качествено изпълнение на над 80 нови проекта, така че те да приключат успешно в определения срок – 31 декември 2014 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?